• Danish
  • English

Seneste nyheder

Gitterrobot fra NASA bragt til live

28-06-2006
Robotlaboratoriet på Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum - nu del af det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet - råder over NASA's første laboratorierobot baseret på gitterkonstruktioner. En gruppe ingeniørstuderende har det sidste års tid brugt den lille 9-aksede model som demonstrator for principperne bag gitterrobotter og bl.a. udviklet mekanik, elektronik, styring via FPGA, matematiske modeller samt user interface. Robotten er i dag i funktion og fungere som demo-model i robotlaboratoriet.

Af Karina T. Therkildsen, ktt@iot.dk

Robotlaboratoriet på Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum - - nu del af det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet - råder over NASA's første laboratoriemodel af en robot baseret på gitterkonstruktioner. NASA's lille 9-aksede model har ingen industriel værdi, men er en udmærket demonstrator af principperne bag gitterrobotter. Og det er nu lykkes en gruppe ingeniørstuderende at få den til at bevæge sig.

Fuldautomatisk styring

Det sidste års tid har en gruppe ingeniørstuderende fra Luna – under vejledning af amanuensis Lars Dalgaard, IOT – arbejdet ihærdigt på gitterrobotten fra NASA. Den flotte robot blev leveret fra NASA uden dokumentation og uden at virke. Derfor har det været en kærkommen opgave at få gitterrobotten til at bevæge sig igen, hvilket nu er lykkes.

Projektet har indeholdt tre dele: Udvikling af hhv. mekanik, elektronik og software. Ingeniørstuderende Ilpo Terho fra Finland har haft ansvar for implementering af elektronik herunder udvikling af styring via FPGA, mens tre andre ingeniørstuderende har stået for det mekaniske, matematiske modeller samt user interface.

Netop matematikken var årsagen til, at NASA’s gitterrobot kom i robotlaboratoriets besiddelse. Lektor Anders S. Sørensen fra IOT var tidligere tilknyttet et projekt med Amrose og Mærsk Instituttet på Syddansk Universitet, og begge var kendt for at være førende inden for matematiske modeller til at styre den slags såkaldte hyperredundante robotter, dvs. robotter med mere end 6 frihedsgrader (i dette tilfælde de omtalte 9 akser).

En intelligent gitterrobot?

Pt. styres gitterrobotten med joystick og mus (user interface), som kommunikerer med FPGA’en placeret inde i robotten. Ilpo og hans projektgruppe afslutter deres del af projektet i juni måned og herefter følger nogle tilpasninger, så gitterrobotten kan fremvises og fungere som en demo-model i robotlaboratoriet.

På sigt er der tanker om at videreudvikle user interface, sådan al styring og kontrol foregår via indtastede værdier på pc. De matematiske modeller skal i den forbindelse forbedres, så robotten opnår perfekt kontrol over hver eneste akse. Der ønskes også at udvikle simulationsprogrammer, så de indtastede værdier simuleres på pc’en, samtidig med robotten udfører bevægelserne. På den måde vil gitterrobottens opførelse betegnes som intelligent.

Lærerigt projekt

Ilpo Terho har været glad for projektet:

- Ved første øjekast lignede robotten blot et stykke metal og så nem ud at arbejde med, men projektet viste sig at være kompleks. Jeg har lært meget om elektronik på den gode måde, nemlig ved hands-on. Projektet med gitterrobotten har været ideelt og vist et samspil mellem den virkelige verden og teorien, fortæller Ilpo Terho. Han slutter:

- For mig var det at arbejde med robotteknologi en ny verden, men absolut en lærerig verden og én, som jeg gerne vil fortsætte med.

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere