• Danish
  • English

Seneste nyheder

Åbent hus: Besøg Robotlaboratoriet

27-02-2008
Syddansk Universitet holder åbent hus 1. marts 2008 og giver indblik i de mange studiemuligheder universitet tilbyder. I forbindelse med arrangementet slår Robotlaboratoriet dørene op for publikum og præsenterer en række af de RoboCluster-relaterede projekter, som er under udvikling i laboratoriet.

Åbent Hus-arrangementet er åbent for alle interesserede og finder sted lørdag den 1. marts 2008 fra 10.00 til 14.00. Du finder robotlaboratoriet i Hal J på Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet, Niels Bohrs Alle 1, 5230 Odense M.

Ved arrangementet er der mulighed for at få en snak med både nuværende studerende og forskere fra Det Tekniske Fakultet, når de præsenterer de igangværende robotprojekter i Robotlaboratoriet.

Læs mere om arrangementet på www.sdu.dk

Nedenstående er beskrevet en række af de robotter og projekter du kan se i Robotlaboratoriet i øjeblikket.


Forsmag på fremtidens robothænder

Robotter til pleje og sundhed er et nyt fokusområde i stærk udvikling. Gennem forsøg med en ny generation af berøringsfølsomme gribere/hænder tager Robotlaboratoriet et vigtig skridt på vejen mod effektive velfærdsrobotter, der kan hjælpe ældre og handicappede i dagligdagen. Forskerne tester i øjeblikket en avanceret robothånd udlånt af tyske Schunk, der med berøringsfølsomme puder på hver finger kan ”mærke” faconen på et objekt og ”føle”, hvor hårdt den tager fat.

Fangeleg med Robocatcheren

Robocatcheren er en af Robotlaboratoriets mest populære attraktioner. Udstyret med remoten til en lille fjernstyret bil, skal publikum forsøge at undgå, at en robotarm fanger bilen. Robotten orienterer sig ved hjælp af vision (kameraer) og er et ’state of art’ eksempel på styring af robotter. Den unikke evne til at kunne finde og gribe genstande i ”kaotiske” og ”ustrukturerede” omgivelser er nyttig både i industrien og i udviklingen af velfærdsrobotter, der skal kunne både lokalisere og skelne mellem mennesker og ting.

Robotten der tager blodprøver

Et af formålene med at udvikle robotter, er at forbedre og rationalisere arbejdsgange. Blodprøvetagningsrobotten er et klasseeksempel på et system, der vil effektivisere et flaskehalsproblem i sundhedsvæsenet. Specielle og meget følsomme sensorer, gør robotten i stand til at ”føle” efter blodårer lige under huden, mens et infrarødt kamera kan ”se” blodårer, der ligger millimeter under huden. Forskningsprojektet vækker stor opsigt både nationalt og internationalt og er et godt eksempel på tværfagligt samarbejde mellem robotudviklere, designere og sundhedsvæsen.

Prøv at styre en robot

Normalt kræver styring og bevægelse af robotter et mere eller mindre kompliceret robot-programmeringssprog. Med et bevægelsesfølsomt joystick fra Nintendo Wii eksperimenter Robotlaboratoriet med alternative styringsmetoder, så også mindre teknisk-mindede personer kan betjene robotterne til skiftende arbejdssituationer. I Robotlaboratoriet er demonstrationsmodellen stillet op som et sjovt spil, hvor publikum skal få robotten til at slå nogle tøj-dyrs-fugle ned fra deres pind.

Slangerobotter, der kan arbejde i svært tilgængelige områder

I midten af 1990’erne arbejdede NASA i USA på udviklingen af slangelignende robotter til deres rumprojekter. Den originale prototype står i dag i robotlaboratoriet, og dens mekaniske og matematiske svagheder er løst i de senere modeller, som er udviklet på Syddansk Universitet. Fx den store DockWelder-robot, der kan slynge sig dybt ind i skibssektioner gennem små kringlede sprækker og udføre svejsearbejde.

Den autonome græsslåmaskine

Syddansk Universitet arbejder i øjeblikket på udviklingen af robotter til landbruget. Den danskproducerede Lynex-robot, der kan slå højt græs på selv meget stejle skråninger, står i dag i Robotlaboratoriet og bruges som teknisk platform i et af de igangværende projekter om autonome, selvkørende robotter til pasning og pleje af grønne arealer.

Oprettet: 27.02.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere