• Danish
  • English

Seneste nyheder

Danmark kan blive Japans sundhedsteknologiske laboratorium

17-12-2009
Danmark og Japan ligner hinanden på flere områder. Begge lande kan se en fremtid i møde med flere gamle, der skal passes med færre hænder. Og begge lande ønsker at gøre en indsats for at give de gamle den bedste behandling på trods af de få ledige hænder. Med det udgangspunkt lagde en delegation fra RoboCluster MedicNet i november den første sten til et samarbejde om nye sundhedsteknologier mellem de to lande.

Med robotter, der kan vaske hår, en stol, der kan blive til en seng og meget andet, er japanerne allerede langt fremme på det sundhedsteknologiske område. Og det kan med fordel udnyttes i Danmark.

Med en studietur til Japan etablerede RoboClusters sundhedsteknologiske netværk MedicNet den første kontakt til potentielle japanske samarbejdspartnere inden for hospitals- og sundhedssektoren. En kontakt, der vil være til gavn for både brugerne og det danske sundhedsvæsen.

Japan skal satse på Danmark

Japanerne er gode til at hitte på nye ideer, men de har et problem, når de gode ideer skal føres ud i livet. Den japanske hospitalssektor bygger på en blanding af offentlige ydelser, private forsikringer og brugerbetaling, hvilket stiller nogle store udfordringer til indkøbet af nye teknologier, som derved ofte er finansieret på grundlag af brugernes velvilje.


- Danmark har modsat Japan en meget stor offentlig sundhedssektor, der kan implementere de nye teknologier i stor skala. Den fordel skal vi have gjort japanerne opmærksom på, fortæller Christian Klit Johansen, der projektleder for MedicNet under RoboCluster.

- Allerede nu oplever vi, at japanerne udtrykker ønske om samarbejde. Men vi skal stadig gøre en indsats for at fortælle dem om det potentiale, der er for implementering her i Danmark,” fortsætter Christian Klit Johansen.

Satser på personlig pleje og frihed

Mange af de teknologier, RoboClusters udsendte blev introduceret for, henvender sig til ældre og svage med brug for hjælp i hverdagen. For med udsigten til en stigende ældremængde inden for den nærmeste fremtid, satser japanerne benhårdt på teknologier, der kan gøre de svage mere selvhjulpne i hjemmet.

RoboClusters delegation besøgte bl.a. Panasonics laboratorium, hvor de blandt meget andet blev præsenteret for en stol, der med stemmestyring kan laves om til en seng. En teknologi, der vil frigøre hænder til andre opgaver. Sengen øger desuden livskvaliteten hos brugeren, der opnår en øget frihed, fordi vedkommende nu selv kan bestemme, hvornår de vil lægge sig. De skal ikke længere tilpasse deres sengetider efter hjemmeplejens arbejdsskema.

Et vigtigt marked

Hvis det lykkes Danmark at blive japanernes velfærdslaboratorium, vil det både skabe nye arbejdspladser og sætte Danmark på det internationale landkort for sundhedsrobotter og -automation.

- Danmark vil tilegne sig en viden om brugen af teknologierne i praksis, som vil gøre os til et sundhedsteknologisk centrum. Desuden vil samarbejdet kunne anspore nye iværksættere til at skabe nyudviklinger, der støtter op om de nye teknologier, fortæller Christian Klit Johansen.

Et eksempel på en japansk teknologi, der allerede afprøves i Danmark er styrkedragten HAL, der benyttes i genoptræningen af mennesker, der har været ramt af hjerneblødning eller er blevet skadet af trafikuheld. Importen af en sådan ny teknologi kræver, at japanerne åbner en afdeling i Danmark, der kan stå for vedligeholdelsen. Og det vil sætte Danmark i en fordelagtig position på markedet velfærdsteknologi.

Yderligere information

Christian Klit Johansen
Projektleder i RoboCluster
T +45 2058 5069
ckj@robocluster.dk

Oprettet: 16.12.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere