• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robocomm 2009 – kommunikation mellem robotter

24-03-2009
Fra den 31. marts til den 2. april 2009 afholdes der international konference om robotteknologi på Syddansk Universitet i Odense. Her skal det diskuteres, hvordan robotter bedst kommunikerer med hinanden, når de bevæger sig.

Når fx en gruppe af støvsugerrobotter skal gøre et område rent, er det altafgørende, at de kan tale sammen. På den måde kan de fortælle hinanden, hvor de befinder sig, hvilken opgave, der skal løses, og hvor hurtigt det skal gå. De skal programmeres, så de sender hinanden de rigtige meddelelser. Men hvordan gør man det? Det bliver emnet til den internationale konference Robocomm 2009, som afholdes på Syddansk Universitet. Konferencen er blot den anden af sin slags. Den første blev afholdt i Grækenland i 2007.

Robocomm 2009 er en forholdsvis specialiseret konference, primært rettet mod forskere, som kan deles op i to kategorier. På den ene side er de forskere, som har med selve robotterne at gøre, og på den anden er de forskere, som ved noget om kommunikationen mellem robotter. Blandt andet i forbindelse med sensornetværk. De to sider af forskere vil til konferencen få mulighed for at udveksle viden og i et fælles forum diskutere, hvordan de såkaldte multi-robot systemer – eksempelvis støvsugerrobotterne – i fremtiden kommer til at fungere allerbedst.

Konferencen åbner således op for, at forskningsgrupperne lærer en masse af hinanden. Fx ved forskerne fra kommunikationssiden, hvordan robotter i et sensornetværk bedst kommunikerer, men ikke hvad der sker, når robotterne får hjul på og begynder at bevæge sig. Det er derimod noget, forskerne fra robotsiden ved meget om.

Den helt store udfordring ved de systemer, man ønsker at udvikle, er at de skal være mere selvstændige og ikke kræve så hård en styring, som dem vi kender i dag. I eksemplet med støvsugerrobotterne, betyder det, at såfremt der opstår en rengøringsopgave et sted i bygningen, skal holdet af robotter selv finde ud af, hvem der skal løse opgaven, og hvor mange robotter opgaven kræver. Robotterne skal altså både kunne kommunikere med hinanden, og så skal systemet være mere fleksibelt og selvkørende.

Lektor Kasper Støy er en af arrangørerne bag konferencen, og han håber, at den snævre, men alligevel tværfaglige konference vil skabe nye muligheder.

- Det kunne da være rigtig godt, hvis der var nogen, som gik derfra med en aha-oplevelse, eller på en eller anden måde blev lidt klogere. Jeg er sikker på, vi kan lære meget af hinanden på tværs af de to forskningsområder, siger Kasper Støy, som til daglig er at finde på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Læs mere om konferencen – herunder tid og sted, program, keynote speakers og tilmelding - på www.robocomm.org.

Yderligere information

Kasper Støy
Lektor ved Mærsk McKinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet
T +45 6550 3556
kaspers@mmmi.sdu.dk

Oprettet: 24.03.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere