• Danish
  • English

Seneste nyheder

Klumme: A Robot in every Home

30-05-2011
Maj måneds klumme er skrevet af Ole Ravn, der er studieleder ved Institut for Elektroteknologi på Danmarks Tekniske Universitet. Klummen tager temperaturen på Bill Gates´ forudsigelse omkring "A Robot for every Home" fra 2007

Af: Ole Ravn, studieleder ved Institut for Elektroteknologi på Danmarks Tekniske Universitet

Bill Gates kom med visionen 'A Robot in every Home' i en artikel i Scientific American fra januar 2007. Den forudsigelse er der ikke kommet meget ud af de seneste fire år. Lidt flere støvsugere og græsslåmaskiner er det vel blevet til, men ikke noget egentligt gennembrud.

Det bliver spændende at se, om forudsigelsen snart bliver indfriet. Én af forudsætningerne er, at priserne på sensorer og komponenter falder og at ydeevnen stiger markant - og det har der hidtil ikke været mange eksempler på.

20110530_kinectDer er dog ét lyspunkt, nemlig Kinect sensoren til Microsofts spillekonsol Xbox 360. Kinect blev lanceret i USA den 4. november 2010 og kom til Europa seks dage senere. Den blev solgt i 8.000.000 eksemplarer i løbet af de første 60 dage, hvilket gjorde den til "fastest selling consumer electronics device" i Guinness World Record.

Kinect-sensoren sætter Xbox'en i stand til at lave avanceret genkendelse af 'gestures' samt ansigts- og stemmegenkendelse, og dermed kan spillene på Xbox'en spilles langt mere intuitivt.

Kinect indeholder flere forskellige sensorer, et farvekamera i VGA-opløsning, et mikrofonarray med fire mikrofoner, og sidst - men ikke mindst - en dybdesensor. Dybdesensoren er opbygget af en infrarød laser kombineret med en monokrom CMOS sensor, som er i stand til at måle afstanden til genstande i rummet foran sensoren op til 3,5 meter væk.

Produktet sælges for omkring 1.000 kr. i detailhandlen, og da det hidtil ikke har været muligt at købe sensorer med tilsvarende egenskaber, og når et standard stereokamera koster 15-20.000 kr., må det siges at være en meget rimelig pris, som Kinecten er sat til nu.

I løbet af det sidste halve år er alverdens robotlaboratorier da også blevet udstyret med Kinect-sensorer, og ganske få dage efter introduktionen af sensoren var der open source-drivere på nettet. Sensoren giver gode muligheder for en lang række anvendelser i forbindelse med såvel mobile robotter som robotarme. Prøv selv at google 'kinect' eller rbg-d på YouYube for at se mere.

Nu mangler vi så bare en billig elektrisk griber og ikke mindst et low cost-indendørs GPS-system - så skal vi nok komme tættere på Bill Gates' vision.

Kontaktperson
Ole RavnOle Ravn

Studieleder

Institut for Elektroteknologi, Danmarks Tekniske Universitet

T +45 4525 3560

LOADEMAIL[or]DOMAIN[elektro.dtu.dk]

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere