• Danish
  • English

Seneste nyheder

Klumme: Omsorgsrobotter!

18-03-2011
Månedens klumme er denne gang skrevet af Johan Peter Paludan, der er direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning. Fokus for klummen er omsorgsrobotter

Klumme af: Johan Peter Paludan, direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning
Klummen er venligst udlånt fra magasinet Scenario, som udgives af Instituttet for Fremtidsforskning

20110318_klummemartsDeres klummeskriver sidder for sine synders skyld i juryen for Automatiseringsprisen, der uddeles af Dansk Robot Forening. Det er spændende arbejde. Der ser man industrirobotter af mange forskellige slags, og dem kan vi ikke få for mange afi vores del af verden, hvis vi stadig vil have noget at leve af i fremtiden.

Industrirobotterne arbejder ufortrødent døgnet rundt. De går aldrig til faglige møder, og bliver de syge, kan de repareres eller kasseres. De lever op til den oprindelige betydning af robotter, nemlig slavearbejdere.

Men hånden på hjertet: Det, der fascinerer os, er ikke industrirobotter, men snarere de menneskelignende, tjenende ånder.

Japanerne er de førende på dette område. Det er de blandt andet, fordi man i Japan har en ældrebølge, der får den europæiske til at ligne et mindre skvulp. Og da japanere er endnu mere bange for at importere mennesker, end europæerne er, har de indset, at den stigende ældreomsorgsopgave må løses gennem automatisering.

De første omsorgsrobotter, der kan betjene de ældre, lægge dem i seng og tage dem op igen, er på banen.

Deres klummeskriver har efterhånden en alder, der gør, at han følger denne udvikling med megen opmærksomhed. Når man ved, hvor værdsat - eller rettere ikke-værdsat - personalet i ældresektoren er, kan man jo godt blive lidt bekymret. Vil der i fremtiden være tilstrækkelig mange mennesker, der gider arbejde i ældreomsorgssektoren? I forvejen er det jo et grundvilkår i hvert fald i Europa, at der vil være mangel på arbejdskraft i fremtiden. Deres klummeskriver prøver at være omstillingsparat og er derfor begyndt at indstille sig på nye tider. Det er måske også i virkeligheden mere værdigt at blive hjulpet af en robot end af en hjemmehjælper, hvis man skulle blive så gammel og affældig, at man ikke selvkan klare de mere intime ting.

Japanerne har i øvrigt også udviklet en ældrevaskemaskine. Lidt lige som en bilvaskehal, men selvfølgelig ikke helt så stor. Så kan de gamle i fremtiden måske få et bad en gang om ugen i stedet for en gang om måneden. Det er da fremskridt, der vil noget. Deres klummeskriver ser derfor med større fortrøstning på fremtiden.

Når man så først er begyndt at tænke i den slags robotudviklinger, er det jo kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan se frem til. Vi kender allerede de mekaniserede, virtuelle kæledyr som Tamagotchi, der efter sigende skaber meget glæde i visse kredse, og i overensstemmelse med megatrenden demokratisering betyder udviklingen måske, at vi alle i fremtiden kan få en butler. Babysitning? Ikke noget problem! Kun en tåbe frygter ikke haven. Den frygt bliver aflyst!

Den nu afdøde amerikanske digter og musiker Shel Silverstein skrev for mange år siden en sang om alle de problemer, han havde med piger, som troløst faldt for fyre, der var smartere end ham. Derfor konstruerede han en mekanisk pige. Der var ikke så meget brok med hende, og hvis der var, kunne han bare trække stikket ud.

Silverstein byggede sin pige af ståltråd og jern. Det kan gøres bedre i fremtiden. Det er sådan noget, der får en til at synes, at den fremtidige robotudvikling er endog meget tankevækkende.

Kontaktperson
Johan Peter PaludanJohan Peter Paludan

Direktør

Instituttet for Fremtidsforskning

3347 8072

LOADEMAIL[jpp]DOMAIN[cifs.dk]

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere