• Danish
  • English

Seneste nyheder

LT Automation: Konkurrencedygtigheden kan bevares ved hjælp af avancerede robotter

26-04-2011
For at fødevarevirksomhederne herhjemme kan bevare konkurrencedygtigheden kræver det investeringer i automatisering. Så enkelt kan det siges. Og mulighederne for at automatisere bliver hele tiden større, fordi teknologien udvikler sig

Kilde: LT Automation

Konsulentvirksomheden LT Automation rådgiver produktionsvirksomheder i automatisering. Det går stærkt inden for robotteknologien, som hele tiden udvikler sig - og bliver mere og mere tilgængelig for virksomhederne. Direktør og partner, Lasse Thomsen forklarer:

- Det er nødvendigt at automatisere så meget som muligt - i tide! Kun på den måde kan man bevare konkurrenceevnen. Typisk vil en robot kunne lave det samme som 3 - 4 personer, hvis man formår at vælge den rigtige løsning. Men det kan være svært at vælge den rigtige løsning, for robotteknologien udvikler sig hele tiden og tilbyder nye muligheder.

Robotteknologien udvikler sig hastigt, især inden for fødevareindustrien

Hvis man vil udnytte alle mulighederne og bevare konkurrenceevnen, er det vigtigt at være på forkant med den nyeste teknologi. Robotterne kan i dag let omprogrammeres til forskellige opgaver inden for fødevareindustrien og er derfor perfekte til næsten alle typer opgaver. Nutidens robotter er blevet billigere og leverer højere kapacitet, kvalitet og fleksibilitet end tidligere. Samtidigt er de blevet mere brugervenlige i form af intelligente softwareoptioner. Det kan f.eks. være flere robotter på samme styring, laserscanner, og ikke mindst 3D laservision-systemer. 3D laservision er perfekt til at finde og sortere emner inden for fødevareindustrien.

Udfordringer for robotteknologien

En af de største udfordringer i forbindelse med automatisk produktion har altid været at få produktet frem til robotten hurtigt og præcist nok. Inden for automatisering, er egenskaber som fleksibilitet ofte overset i stedet for hastighed og præcision, men virksomheden behøver ikke at gå på kompromis mere. Nu er der kommet software og teknologi, som kan løse udfordringerne.

Lasse Thomsen forklarer:

- Som jeg ser det, er udfordringen inden for automatisering at pakke avanceret teknologi i brugervenlige standardiserede maskiner. F.eks. at give robotten øjne, så den kan se delene, der skal plukkes! Der findes faktisk en række robotsystemer med vision.

Lasse Thomsen forklarer at tidligere har mange komponenter inden for fødevarebranchen ikke været mulige at automatisere pga. korte kørsler, mange varianter eller store krav til fremtidig fleksibilitet. Det grundlæggende problem har været at få identificeret placeringen af komponenten, derefter afhentning af komponenten med høj præcision og derefter den korrekte placering komponenten. Men det kan et visionbaseret robotsystem nu lave om på.

- Mange produkter ligger tilfældigt på et bånd eller i en stor kasse. Derfor er virksomheden "tvunget" til at have en operatør til af finde og placere produktet, og det koster. Løsningen på dette problem er et robotsystem med vision.

Den nye teknologi kommer flere og flere mindre virksomheder til gode. Lasse Thomsen uddyber:

- Når jeg ser på automatisering markedet inden for fødevarebranchen i dag, er der vel kun 2 eller 3 store robotleverandører i Skandinavien, der har formået at standardisere deres produktprogram inden for robotsystemer med vision. Standardiseringer kommer kunderne til gode, fordi det sænker priserne i forhold til specialudviklede robotløsninger. Ikke mindst små og mellemstore virksomheder har nu råd til at investere i denne teknik.

For ganske få år siden var vision til robotter forbeholdt store firmaer, der havde råd til at betale leverandøren for udvikling til deres konkrete projektet. Nu er det blevet standard, at robotter leveres med vision software fra robotleverandøren til ganske få penge i forhold til outputtet på løsningen.

Robot med 180 picks i minuttet

Fanuc Robotics har f.eks. lige lanceret den nye M-3iA 6 kg. letvægts og kompakt robot for høj hastighed montage inden for fødevarebranchen. Robotten findes i to forskellige modeller, M-3iA/6S med 4 akser og M-3iA med 6 akser.

M-3iA med 6 akser kan løfte 6 kg hvilket er en fordel da den kan håndtere flere emner pr. Cyklus fra transportbåndet. M-3iA kan med 6 akser kan desuden orientere produktet efter den har "plukket" det via vision. Dette gør den ideel til fødevarebranchen, hvor der er store krav til hastigheden på robotten og outputtet på selve løsningen.

M-3iA/6S med 4 akser har en cyklustid (picks i minuttet) på hele 0.3 sek. (25 mm x 200 mm x 25 mm med en vægt på 0.1 kg)

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om robotsystemer med vision kan du se videoer med disse robotter i funktion på LT Automations hjemmeside. Her kan du også se videoer med gode råd til at komme i gang med automatiseringsprocessen. Se www.lt-automation.dk.

FAKTA om LT Automation

LT Automation er et danskejet aktieselskab, der tilbyder professionel uvildig rådgivning inden for automatiseringsløsninger til industrien. Virksomheden tilbyder rådgivning inden for bl.a. automatisering, robotteknologi og specialmaskiner.

Kontaktperson
Lasse ThomsenLasse Thomsen

Direktør

LT Automation

M +45 2195 8880

LOADEMAIL[lth]DOMAIN[lt-automation.dk]

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere