• Danish
  • English

Seneste nyheder

Oplev forskningens metoder og resultater

05-04-2005
Forskningens døgn løber af stablen første gang 12. maj 2005. På Flakhaven i Odense præsenterer RoboCluster i samarbejde med Mærsk Instituttet ved Syddansk Universitet og Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum en række projekter.

Over hele landet bliver der torsdag den 12. maj 2005 sat fokus på forskning under overskriften ”Forskningens Døgn”. Initiativet er taget af videnskabsminister Helge Sander, der ønsker at få sat fokus på dialogen mellem videnskab og samfund. Det er et led i regeringens samlede indsats for at give befolkningen et bedre indblik i forskningens betydning i det moderne vidensamfund. Forskningens Døgn skal være en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor befolkningen kan opleve forskningen der, hvor de færdes til hverdag: i skolen, på arbejdspladsen, i indkøbscentret eller på caféen. Formålet er at skabe nysgerrighed og interesse for forskningens metoder og resultater. Videnskab og teknologi bliver let abstrakte begreber, hvis man ikke sætter dem i forhold til den virkelighed, vi er en del af. Derfor vil Forskningens Døgn præsentere levende eksempler, der gør forskningen konkret, sjov og hverdagsrelateret (kilde: www.vtu.dk).

I Odense er der etableret en lang række arrangementet i løbet af dagen. På Flakhaven fra kl. 12.00 – 19.00 præsenterer Brobyggerbenene RoboCluster, BizzKIT og UdviklingsCenter Aarslev samt Det Naturvidenskabelige og Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet en lang række aktiviteter og events, mens Bryggeriet, Flakhaven 2, lægger hus til en række interessante oplæg.

Se dagens program...

Den intelligente legeplads

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet fremviser fremtidens legeplads, som motiverer børn til fysisk og social leg. Ved brug af robotteknologi og kunstig intelligens udvikler forskere fra instituttet interaktive legepladser, der fremmer børns fysiske aktivitet, og motiverer dem til at bruge kroppen på nye sjove og udfordrende måder.

Der er mulighed for at opleve elektroniske gummimåtter, der udsender lyd og lys i forskellige farver alt efter hvor hårdt der trædes på dem. Forskerne kan med måtterne skabe simple computerspil, hvor børnene selv løber rundt som figurerne i spillet.

  • Professor Henrik Hautop Lund - Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet.
RoboCatcher

Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum giver børn i alle aldre mulighed for at prøve om de kan fjernstyre en bil, så den ikke bliver fanget af en robot-arm Teknikken bag spillet er udviklet i samarbejde mellem Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet, og den involverer forskningsresultater inden for blandt andet visual servoing, kinematisk robotstyring og systemintegration.

  • Adjunkt Anders Stengaard Sørensen - Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum.
  • Professor Henrik Gordon Petersen, adjunkt Mads Paulin, Ph.D. stud. Peter Favrholdt, Ph.D. stud. Lars-Peter Ellekilde alle fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet , Syddansk Universitet
Andre arrangementer

I samarbejde med UdviklingsCenter Aarslev fremvises lugerobotten, der er udviklet med softwaredesign fra Mærsk Instituttet. Det Naturvidenskabelige og Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet præsenterer desuden Nanosensorer – få indblik i den levende celle, Fysik i det 21. århundrede, Se hvordan man adskiller farvestoffer i et planteekstrat, Gær det levende øl, mm.

Videnskabscafé

Dagen sluttes af med en videnskabscafé på Café Biografen i Brandts Klædefabrik, 5000 Odense, kl. 20.00-21.45. Hør om ”Robotterne kommer - hvor kloge er de?”

Kasper Støy, robotekspert og adjunkt fra Mærsk McKinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet, Lars Qvortrup, professor ved Center for Medievidenskab samt direktør for Knowledge Lab, Syddansk Universitet og Poul René Bertelsen, filosof og ekstern lektor ved Institut for Filosofi og Religionsstudier, Syddansk Universitet indbyder til snak med om fremtid, intelligens, robotter og kulturelle faktorer:

Robotterne kommer til at påvirke vores liv i en højteknologisk fremtid. De vil forandre samfundet, arbejdsvilkår og vores levevis helt ned i detaljen. Udviklingen åbner for nye muligheder og risici og en af de største udfordringer er den intelligente robot. Hvad kan den, hvad vil den og hvor intelligent er den? På film er den både hurtig og klog, men i virkeligheden er den vist bedst til at spille skak, for forskerne klapper i hænderne og kniber en tåre når det endelig lykkes en robot at komme helskindet ned af en trappe. Hvis robotten er intelligent, hvad er det så for en intelligens? Hvor får den baghjul af mennesket og hvad er det mest intelligente vi kan finde på at sætte robotten til?

Alle er velkomne – gratis adgang.

Læs mere om arrangementerne på Forskningens Døgn på www.forskningensdoegn.dk

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere