• Danish
  • English

Seneste nyheder

Designskolen Kolding giver bud på en blodprøverobot

28-08-2006
Studerende fra Designskolen Kolding giver deres bud på, hvordan en robot til automatiseret blodprøvetagning kan se ud. Hermed tilføjes det igangværende udviklingsprojekt RoBlood en helt ny og væsentlig dimension. Med udgangspunkt i patienternes oplevelse af tryghed og et forbedret arbejdsmiljø giver de unge designere bud på omgivelser, formgivning og lyd.

Af Karina T. Therkildsen, ktt@iot.dk

35 studerende fra Institut for Industriel Design og Interaktive Medier på Designskolen Kolding har i forbindelse med RoBlood-projektet – automatisering af blodprøvetagning på mennesker – givet forskellige bud på, hvordan de ser blodprøvetagning kan foretages i fremtiden. De har udarbejdet både film og modeller.

Tre projekter omhandler en fuldautomatisk måde at tage blodprøver på med hjælp af en robot eller et apparat. Det ene viser, hvordan patienten selv kan tage sin blodprøve hjemme i trygge rammer. Der benyttes et apparat med scanner til at finde venen, og i løbet af få minutter er blodprøven taget. Udover at gøre blodprøvetagningen tryg for patienten er tidsaspektet også en væsentlig faktor for både patienten og laboranten. Patienten bliver sparet for megen ventetid, mens laboranten kan bruge sin tid på andre relevante opgaver.

De to andre projekter tager udgangspunkt i, at patienten kan klare det hele selv på sygehuset, idet al blodprøvetagning er automatiseret. Her foretages blodprøven af patienten hhv. med hjælp fra en prøvetagningsmaskine samt med en robot med afdækning af armen, hvorpå patienten kan afledes vha. film eller spil.

De designstuderendes modeller og film fremvises på Danmarks første robotfestival – Robots at Play – der afholdes i Odense den 14. - 16. september. Læs mere om festivalen på www.robotsatplay.dk

Designskolen Kolding planlægger at fortsætte med RoBlood-projetet i det kommende efterårssemester.

Kilde: Jytte Kristensen, Danske Bioanalytikere, august 2006

Design: Mette Schmidt, Yukari Hotta, Lasse Engedal og Mette Lauritzen fra Designskolen Kolding


Læs mere:

Se den fulde artikel... (pdf - 3.21 MB), inkl. fotos fra Danske Bioanalytikere, aug. 2006, www.dbio.dk

Læs mere om RoBlood...

Læs mere om Designskolen Kolding på www.designskolenkolding.dk

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere