• Danish
  • English

Seneste nyheder

FIRST LEGO League: Børn bygger robotter

11-09-2006
For andet år i træk blev der lørdag den 11. november 2006 afholdt FIRST LEGO League-turnering i Odense. ABB var vært for konkurrencen og slog dørene op til deres nye intelligente hus i Tietgenbyen. 120 børn i alderen 10-16 år, fordelt på 12 hold, var tilmeldt konkurrencen i 2006, hvor der blev dystet i discipliner inden for robot- og nanoteknolgien.

Se indslag fra TV2 Fyn... (11.11.06 - kl. 19.30)

FIRST LEGO League er en årlig, naturvidenskabelig konkurrence for børn og unge i alderen 10-16 år, som gennem leg og kreativitet inspirerer børnene til at få øjnene op for naturvidenskabens forunderlige verden.

2006 var temaet nanoteknologi. Deltagerne fik forud for konkurrencen otte uger til at bygge og programmere en LEGO-robot, der skulle kunne løse ni opgaver, som demonstrerer nogle af principperne og udfordringerne i nanoteknologien. Samtidig havde de udarbejdet en teoretisk opgave om nanoteknologiens anvendelsesmuligheder, som blev præsenteret for et dommerpanel under konkurrencen.

Holdene dystede om at løse flest opgaver på tid og kunne vinde præmier for bl.a. bedste samarbejde og bedste programmering og mekaniske konstruktion. Førstepræmien gik til det hold, der fik flest point. Præmien var en rejsecheck på 5.000 kr. sponsoreret af Odense Kommune til den skandinaviske finale, der i år afholdes 2. december i Västerås i Sverige.

- FIRST LEGO League har kørt på Fyn nu i to år, og jeg godt tilfreds med resultatet. Men mine ambitioner rækker længere end de nuværende 12 hold. I 2007 håber jeg, at vi udover de mange Odense-hold, får hold med fra hele Fyn. Faktisk håber jeg, at vi på Fyn kan få Europas største FIRST LEGO League-turnering. Det kræver ca. 50 hold, dvs. 500 børn, og en finansiering på ca. 200.000 kr. til projektorganisationen bag turneringen. Der er stadig mange ting, der skal falde på plads, men interessen for FIRST LEGO League er klart skærpet på Fyn efter vores robotfestival i september, siger Bjarke Nielsen fra RoboCluster, der er arrangør på lokalturneringen i Odense.

Satsning på leg, læring og robotteknologi

Robotfestivalen Robots at Play var et synligt vidnesbyrd om Odenses satsning på robotområdet og understregede den entusiasme og opbakning, kommunen såvel som videninstitutioner og det lokale erhvervsliv viser robotområdet. Odense Kommune har placeret robotteknologi, leg og læring centralt i ehvervsudviklingsstrategien, og FIRST LEGO League er et af de initiativer kommunen støtter. Et andet initiativ er et pilotprojekt, hvor kommunen i samarbejde med Mikro Værkstedet og Pædagogisk Medie Center opstiller fire LEGO® Educational Centre på udvalgte skoler i 2007. Målet er at udvikle børns og unges interesse for naturvidenskab.

- I et LEGO® Educational Center er det muligt at tilrettelægge en undervisning, der udvikler kreative unge mennesker, og samtidig stimulere deres interesse for naturvidenskab og teknik. Filosofien bag materialet og aktiviteterne er at udvikle elevernes problemløsende og eksperimenterende kompetencer gennem engagerende projekter. Ja, kort sagt gøre dem klar til at indgå i det fremtidige erhvervsliv!, fortæller Kristian Østergaard fra Mikro Værkstedet, der har udviklet LEGO® Educational Center i Skandinavien.

Med et LEGO® Educational Center får børnene ligesom i FIRST LEGO League en praktisk og konkret indgang til naturvidenskaben. Børnene kan hurtigt se, at det, de programmerer på pc’en, bliver omsat til konkrete ting, robotterne udfører. De lærer, hvordan en pc virker, hvordan en maskine konstrueres til at løse en given opgave, at samarbejde, projektarbejde, kommer bag om de tekniske principper og lærer naturvidenskabelige discipliner på en både sjov og kreativ måde.

Målsætningen med Odenses Kommunes satsning er da også netop at styrke børnenes interesse for naturvidenskaben og rekruttere flere elever til naturfagene på de videregående uddannelser.

Læs mere om konkurrencen på www.hjernekraft.org

FIRST LEGO League 2006 blev afholdt lørdag den 11. november hos ABB på Emil Neckelmanns Vej 14, 5220 Odense SØ, kl. 9.30-15.00.

Pressebilleder til fri afbenyttelse kan downloades her...

Kontaktinformation


Bjarke Nielsen, RoboCluster
Tlf. 6550 2741/6011 2741, bjarke.nielsen@robocluster.dk

Kristian Østergaard, Mikro Værkstedet
Tlf. 6591 8022/2343 3614, kristian@mikrov.dk

Om ABB

ABB er verdens førende leverandør af robotteknologi, med mere end 140.000 industrirobotter installeret verden over. ABB har afdelinger i mere end 100 lande og beskæftiger ca. 107.000 medarbejdere. I Danmark har ABB ca. 800 medarbejdere. 170 af disse har deres daglige gang i ABB's nye domicil i Tietgenbyen i Odense. Huset, der blev indviet i januar 2006, er et "intelligent hus" rigt udstyret med ABB-komponenter til lys- og varmestyring og bygget med fokus på at skabe dynamik og videndeling mellem de forskellige faggrupper. Yderligere information hos Maj-Britt Balsby, maj-britt.balsby@dk.abb.com

Om Mikro Værkstedet

Mikro Værkstedet er eneforhandler af undervisningsmaterialerne fra LEGO Education. LEGO® Educational Center er udviklet på Mikro Værkstedet. Til dato er der leveret omkring 50 LEGO® Educational Centre i Skandinavien, heraf 15 i Danmark. Se www.mikrov.dk

Medieklip


09.11.09.06   www.fyens.dk - 120 børn dyster i robotteknologi (kræver login)
Snart Teknologiturnering med avanceret Lego indtager på lørdag Odense.

Oprettet: 09.11.2006

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere