• Danish
  • English

Seneste nyheder

Månedens portræt: Firben bringer robotforskere og biologer sammen

01-09-2006
Kinesisk datateknologistuderende har lavet et anderledes specialeprojekt i samarbejde med Biologisk Institut. Resultatet er et robotfirben, der kan anvendes i neurobiologisk forskning.

Af Mikkel Meister Pedersen, Syddansk Universitet  

På det bare gulv starter en tonegenerator med at udsende lyd med en frekvens, der truer med at skræmme alt og alle væk fra lokalet. Et par meter fra hyletonens udgangspunkt slår et lille firben trodsigt et slag med halen og bevæger sig derefter langsomt men sikkert i retning af lydkilden. Da skabningen når målet, lyder et sagte metallisk bump. ”Firbenet” består nemlig ikke af væv, organer og knogler, men derimod af elektronik og mikrocomputere, som er placeret på toppen af en lille, mobil robot, og manden bag robotfirbenet, Lei Zhang, er i fuld gang med at teste skabningens evne til at bestemme, hvilken retning lyden kommer fra.

Inspiration fra biologien

- Firbens evne til at retningsbestemme lyd er usædvanlig god på trods af, at dens høresystem er meget simpelt opbygget, forklarer Lei Zhang, mens han ivrigt fremviser videooptagelser af robotfirbenet på sin bærbare pc.

- Biologerne er interesserede i at vide, hvorfor netop firbenet er så god til at retningsbestemme lyd inden for et bredt frekvensområde. Med en robot, der indeholder en simpel model af firbenets høresystem, kan biologerne efterprøve deres hypoteser på en måde, der ikke tidligere var mulig. 

Lei Zhangs specialeprojekt blev rammen om et samarbejde mellem Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Biologisk Institut ved Syddansk Universitet. Biologerne ønsker mere specifikt at forstå sammenhængen mellem dyrs - og menneskers - adfærd og den måde, som nervesystemet behandler lydinformationer på.

Robotforskerne kan til gengæld få inspiration fra biologien til at lave bedre og mere effektive robotter. Projektet er altså primært rettet mod forskning, og Lei erkender da også med et smil, at det ikke er helt nemt at forklare hans mor hjemme i Kina om specialet.

Fakta om Lei Zhang
Navn:
Lei Zhang
Født:
1980 i Xi’an, Kina
Uddannelse:
Bachelor og Master i datateknologi fra XiDian University, Xi’an
Nuværende studier/arbejdsområde:
Datateknologistuderende på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Har udviklet robotfirben, der kan bruges i neurobiologisk forskning i samarbejde med Biologisk Institut, Syddansk Universitet
Fremtidsdrømme:
Fortsætte nuværende studier i et ph.d.-projekt i Danmark.
Inspiration fra biologien

- Firbens evne til at retningsbestemme lyd er usædvanlig god på trods af, at dens høresystem er meget simpelt opbygget, forklarer Lei Zhang, mens han ivrigt fremviser videooptagelser af robotfirbenet på sin bærbare pc.

- Biologerne er interesserede i at vide, hvorfor netop firbenet er så god til at retningsbestemme lyd inden for et bredt frekvensområde. Med en robot, der indeholder en simpel model af firbenets høresystem, kan biologerne efterprøve deres hypoteser på en måde, der ikke tidligere var mulig. 

Lei Zhangs specialeprojekt blev rammen om et samarbejde mellem Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Biologisk Institut ved Syddansk Universitet. Biologerne ønsker mere specifikt at forstå sammenhængen mellem dyrs - og menneskers - adfærd og den måde, som nervesystemet behandler lydinformationer på. Robotforskerne kan til gengæld få inspiration fra biologien til at lave bedre og mere effektive robotter. Projektet er altså primært rettet mod forskning, og Lei erkender da også med et smil, at det ikke er helt nemt at forklare hans mor hjemme i Kina om specialet.

Glad for at studere i Danmark

Lei er fra Xi’an, hovedstaden i Shaanxi-provinsen, der ligger midt i Kina. En by, der med sin over 3000 år gamle historie står som noget specielt både i og uden for Kina. Lei savner da også en gang imellem hjemstavnen, men det er nu mest manglen på rigtig kinesisk mad, der har givet ham hjemve.

- Det har været nemt at komme til Danmark for at studere. Der hvor jeg kommer fra, er uddannelserne alt for teoretiske. Her har jeg virkelig haft mulighed for også at prøve kræfter med det praktiske arbejde, hvilket også var grunden til, at jeg valgte dette projekt. Det indeholder stort set alle de områder, jeg har arbejdet med i løbet af studiet, siger han.

Vil fortsætte forskningen

Projektet, der blev afsluttet i december, har givet gode resultater. Det er lykkedes Lei at opstille en matematisk model for firbenets øre, der gør robotfirbenet i stand til at lokalisere en lydkilde. De problemer, der er opstået i løbet af projektet, er det lykkedes Lei at løse. Der er dog stadig mange eksperimenter, der kan udføres, og Lei regner da også med at udgive en artikel med nye tests af robotfirbenet sammen med vejlederne, John Hallam, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, og Jakob Christensen-Dalsgaard, Biologisk Institut, Syddansk Universitet.

Lei, der kom til Danmark i 2003, har altså ikke travlt med at komme hjem til Kina, selvom han regner med at vende hjem for en kort visit, når det kinesiske nytår afholdes i slutningen af januar. Hvis muligheden byder sig, vil han gerne arbejde videre med robotfirbenet i et ph.d.-projekt.

- Jeg vil gerne fortsætte med at undersøge, hvordan firbenet kan være så god til at retningsbestemme lyden. Selvom det er lykkedes at lave en god model af firbenets hørelse, er der stadig forskelle fra modellen og til det virkelige firben. De forskelle vil jeg meget gerne prøve at forstå nærmere.

Yderligere information

Yderligere information om Lei Zhang og hans specialeprojekt kan fås ved at besøge hans personlige hjemmeside på adressen:

www.mip.sdu.dk/~lezha03/

samt Mærsk Instituttets hjemmeside på adressen:

www.mip.sdu.dk/profiles/january2006.html


Download månedens profil (pdf - 292.6 kB)

Læs mere på www.mip.sdu.dk

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere