• Danish
  • English

Seneste nyheder

Midler til flere højteknologiske projekter

26-09-2006
Mærsk Instituttet på Syddansk Universitet og RoboCluster SupplyNet virksomhederne Teknologisk Institut og Giben Scandinavia modtager sammen med en række andre projektpartnere 6.4 mio. kr. fra Højteknologifonden til et projekt om unikke betonkonstruktioner. Projektet er et af i alt 13 nye forskningsprojekter som Højteknologifonden igangsætter mellem virksomheder og landets forskningsinstitutioner.

- De nye projekter er eksempler på, at virksomheder og offentlige forskere i fællesskab kan udtænke banebrydende højteknologiske projekter. Med hver deres tilgang og traditioner har de to verdner rigtigt meget godt at tilbyde hinanden, fortæller bestyrelsesformand i Højteknologifonden Jørgen Mads Clausen.

Robotter skal give kreativiteten frit spil

Projektet "Unikke betonkonstruktioner" vil samle kompetencer inden for arkitektur, betonteknologi og robotteknologi. Udfordringen er at give mulighed for mere spændende og individuel arkitektur i et realistisk omkostningsniveau, ved at udvikle en mere effektiv proces for støbning af betonkonstruktioner, end den der findes på markedet i dag. Målet er at konstruere alternative støbeforme ved hjælp af robotter. Betonen skal designes til selv at flyde ud i formene, og på den måde producere betonkonstruktioner efter arkitektens anvisninger.

Udviklingen inden for støbning af beton har ikke oplevet væsentlig fornyelse siden byggeriets industrialisering i den første halvdel af det 20. århundrede. Den herskende betonarkitektur er stadig præget af standarder og repetitioner. Med projektet åbnes der for helt nye muligheder for arkitektonisk individualitet og produktivitetsforbedringer. Og dermed for eksport af dansk højteknologisk beton- og produktionsteknologi. Projektet løber i tre år og har et budget 12.7 mio. kr. Højteknologifonden har givet tilsagn på 6.4 mio.

Tværfaglige samarbejdspartnere

Udover Mærsk Instituttet på Syddansk Universitet deltager også Arkitektskolen i Århus, Teknologisk Institut, Spæncom A/S, Unicon A/S, MT Højgaard A/S og Giben Scandinavia A/S i projeket. Projektet kombinerer hermed forskningsfaglige og forretningsmæssige udfordringer og vurderes at have potentiale til at skabe en ny vækstindustri.

Såvel Teknologisk Institut som Giben Scandinavia er med i RoboCluster SupplyNet, mens Mærsk Instituttet spiller aktivt med i netværks-samarbejdet i RoboCluster.

Professor Henrik Gordon Petersen fra Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet er projektets kontaktperson. Tlf. 6550 2324, hgp@mip.sdu.dk

600 mio. investeret i ny dansk højteknologi

De nye højteknologiske projekter får samlet 114 mio. kr. i støtte fra Højteknologifonden, mens de selv investerer et tilsvarende beløb. Dermed har Højteknologifonden inden for et år startet nye forskningssamarbejder for 300 mio. kr. Med de midler parterne selv skyder ind i projekterne, er der i regi af Højteknologifonden investeret 600 mio. kr. i ny dansk højteknologi.

I det første år har Højteknologifonden prioriteret at være mest mulig ude på landevejen for at være i dialog med virksomheder og universiteter. En særlig prioritet har været at give de mindre virksomheder et positivt skub i retning af at anvende forskning i deres forretningsudvikling. Et godt eksempel på dette er projektet HiTec Elitetræer, der udvikles i RoboCluster-regi, og som modtog en bevilling i Højteknologifondens første ansøgningsrunde. Læs mere om HiTec Elitetræer her...


Læs også

Pressemeddelelse fra Højteknologifonden… (25.09.06) (pdf - 46.9 kB)

Projektbeskrivelse af Unikke betonkonstruktioner… (pdf 91.0 kB)

Oversigt over tilsagn den 25. september 2006… (pdf - 64.9 kB)

Link til Højteknologifondens hjemmeside www.hoejteknologifonden.dk/

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere