• Danish
  • English

Seneste nyheder

MoveBots indleder forsøg med gribeteknikker

26-06-2007
En standard griber med to fingre skal bruges til indledende forsøg i MoveBots-projektet, for at få erfaring med følesensorer i robothænder. Forsøgene er forstadier til arbejdet med robothånden fra Schunk, der forventes leveret til oktober 2007.

Griberen har to fingre med sensorer i ”fingerspidserne”. Sensorerne er en matrix bestående af 84 små felter (6x14), der beskyttes af en gummibelægning, som ligger uden på ”fingrene”. Når man trykker på gummiet, kan matrixfelterne registre kraften af trykket. Informationerne sendes til en computer, der herved kan regne ud, hvordan genstanden er grebet.

- Vi tager meget udgangspunkt i, hvordan en menneskehånd griber. Vi har to spor, vi undersøger med griberen. I det ene ser vi på, hvor meget man kan genkende ud fra, hvad man kan føle, og i det andet undersøger vi, hvor godt har man fast der, hvor man griber, fortæller Niels Jul Jacobsen, der er projektchef for MoveBots.

- Vores umiddelbare erfaring er, at det er svært, ligesom det for et menneske med lukkede øjne er svært, at genkende en genstand alene ud fra, hvad man kan føle med fingrene. Mennesker inddrager flere sanser, når vi griber en genstand. Vi bruger øjnene til at identificere genstanden og til at ”grov-placere” den, mens vi bruger fingrene til at finjusterer grebet. Samtidig giver grebet os informationer om, hvor godt vi har fat og hvor tung genstanden er. Og det er netop disse egenskaber vi arbejder på at genskabe i projektet, siger Niels Jul Jacobsen.

 
Foto: Weiss Robotics

De igangsatte forsøg er forstadier til arbejdet med den nyligt indkøbte robothånd fra Schunk, der forventes leveret til oktober 2007, og som bliver en af hjørnestene i innovationsarbejdet i MoveBots-projektet. Med erfaringerne fra de nuværende forsøg forventer projektdeltagerne allerede til jul at kunne teste resultaterne på en industriel robot.

Læs mere om MoveBots projektet

For yderligere information

Niels Jul Jacobsen
Projektchef - MoveBots og Handyman
RoboCluster
Tlf. 6550 4366
Mobil 6011 4366
njj@robocluster.dk

Fakta
De anvendte sensorer er leveret af det tyske firma Weiss-Robotics. De er den første kommercielle udbyder af forskellige former for taktile sensorer til industriel brug.

Den konkrete model, som er anskaffet til MoveBots-projektet, er en Meßwandler DSA 9205, der kan integreres med parallelgribere fra Schunk.

Link til Weiss-Robotics:
www.weiss-robotics.de

Oprettet: 26.06.2007

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere