• Danish
  • English

Seneste nyheder

Nye skridt på vej mod intelligente robotter

18-09-2007
RoboCluster fremviste i samarbejde med Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut bud på nye teknologier inden for vision, sensorer og gribeteknikker på årets HI-messe. Udviklingen er nu nået så langt, at man er begyndt at kunne købe intelligente produkter, som kan indgå i industrien.

Godt 25.000 besøgte HI-messen i 2007, der rummede 900 udstillere og 214 produktnyheder. Af messens 12 udstillingshaller omhandlede lidt over fire automation, som hermed var messens største enkelttema, og alene robotter dækkede hal M. Her var også RoboCluster repræsenteret på en fællesstand med Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Teknologisk Institut, hvor de nyeste teknologier inden for intelligente robotsystemer blev præsenteret.

Standens gæster kunne bl.a. stifte bekendtskab med kunstig, kognitiv vision, der kan bruges til robotter, som skal kunne bevæge sig rundt og opsamle emner i vilkårlig orden. Robotics-gruppen på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet præsenterede et projekt, hvor principper fra naturen forsøges kopieret med henblik på at udvikle kunstige, visuelle systemer, såkaldte agenter, der skal ”lære” robotterne at udføre komplekse, visuelle opgaver i stedet for blot at følge forprogrammerede mønstre.

Virksomheden Scape Technologies, medlem af RoboCluster SupplyNet, fremviste en demo-robotcelle, som anvendes i højteknologiprojektet Handyman, der ved hjælp af vision og bearbejdning af sensordata skal gribe emner placeret ustruktureret i en kasse og placere dem i et fikstur. Mens spin-off virksomheden Universal Robots fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet fremviste en lille fleksibel robot, der kan indsættes vilkårligt i et produktionssystem til en omkostningseffektiv pris. Robotten indgår i innovationskonsortiet MoveBots.

Center for Robotteknologi (Teknologisk Institut) præsenterede i forbindelse med innovationskonsortiet MoveBots fremtidens gribeløsning; berøringsfølsomme sensorer, også kaldet taktile sensorer. I en interaktiv demonstration med taktile sensorer fra Weiss Robotics monteret på en 2-fingret Schunk-griber, kunne standens gæster på egen hånd finde ud af, hvor fintfølende denne teknologi er blevet, ligesom de kunne få demonstreret en foreløbig version af Schunk's kommende 3-fingerhånd, ligeledes med taktile sensorer indbygget.

- Schunk-griberen indgår i projekter, hvor vi arbejder med, hvordan vi kan bruge robothænder til at tage fat på ting, der har forskellige strukturer og varierende skrøbelighed. Der er jo forskel på om det er jern, æg eller en blød bold man har fat i. Når Schunk-griberen kommer i berøring med et emne, kan vi måle, hvor stort et tryk, der skal til for at gribe genstanden. I første omgang bruger vi det til at finde ud af, hvor henne den har fat, hvor hårdt den trykker, om genstanden er ved at falde ud af ”hånden”, om den skal tage mere fat eller om genstanden er ved at gå i stykker. Det regner vi med at kigge på inden for det næste års tid, fortæller RoboClusters projektchef Niels Jul Jacobsen, der er leder af MoveBots-projektet.

Ny generation af robotter

Med de nye teknologier er robotterne for alvor på vej ind i en ny æra. Der har længe været talt og skrevet om de fleksible, intelligente robotter, og forskningsverdenen har beskæftiget sig med området i 20-30 år. Men det er først inden for det seneste års tid, at man er begyndt at kunne købe intelligente produkter, som måske kan indgå i industrien.

- Robotter er i dag stadigvæk lidt dumme i det. Det er primært en prisoptimeret, industriel robotarm, som fx flytter et emne fra et sted til et andet. Og det er jo i og for sig en udmærket ting, for den går ind og fritager mennesker fra ensidigt gentaget arbejde. Men den har ingen sensorer på. Den kan ikke ”føle”, hvis der sker noget, eller om den tager fat i tingene. Men i fremtiden vil robotterne tilhøre servicefagene, fx inden for det vi kalder pleje og sundhed. Sundhedspersonale vil stadig se til patienterne, men mange af serviceopgaverne vil blive overladt til robotter, som måske endda kommer til at gå rundt og ligne vores vision af en servicemedhjælper. Det er noget vi kommer til at se inden for de kommende år, for det er noget man satser meget på i den vestlige verden og i Japan, siger Niels Jul Jacobsen.

For yderligere information

Niels Jul Jacobsen
Projektchef, RoboCluster
Tlf. 6011 4366
njj@robocluster.dk

Læs også RoboCluster på HI Industri-messen

Oprettet: 18.09.2007

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere