• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robotter i plejesektoren

08-05-2007
Robotter kan i fremtiden overtage mange funktioner i ældreplejen. Men det kræver penge til forskning og udvikling.

Af Filip Wallberg, filip@flopper.dk

Jævnligt hører vi historien om, hvor svært det er at finde medarbejdere til hjemmeplejen. Og vi hører den oftere og oftere, for de yngre årgange bliver mindre, og de ældre årgange bliver større. Ifølge oplægget til kvalitetsreformen kan det betyde, at vi borgere ikke får opfyldt de forventninger vi har til de offentlige serviceydelser som fx hjemmepleje.

Men måske er løsningen lige om hjørnet, og muligvis har vi allerede set den på det store, hvide lærred. De engang så science fiction-agtige robotter vil i den nære fremtid kunne hjælpe plejepersonalet med opgaver, som tidligere krævede omfattende ressourcer. På japanske plejehjem er der allerede robotter, som mader, vasker og holder beboerne ved selskab. Men udviklingen stopper ikke her.

- I USA har man udviklet en intelligent seng, der kan hjælpe brugeren med at komme ind og ud af sengen. Men det er nogle store monstre, der er ret komplicerede, fortæller Michael Wehner Rasmussen, der er daglig leder af kompetencenetværket RoboCluster i Odense.

3 faggrupper, hvor vi kommer til at mangle arbejdskraft

• Social- og sundhedspersonale: 35.500 personer
• Rengøringspersonale: 11.800 personer
• Syge- og sundhedspersonale: 10.600 personer

Kilde: Ugebrevet A4
Ingen grund til frygt

Niels Jul Jacobsen er projektchef for RoboCluster-projektet Handyman, der har som mål at skabe en fleksibel robot til små virksomheder, som ikke har store økonomiske ressourcer. Han mener, at det primære problem i dag er, at robotter og elektroniske hjælpeværktøjer er for besværlige og klodsede. Det skal udviklingen afhjælpe.

Ifølge Niels Jul Jacobsen var der tidligere en teknologiforskrækkelse blandt ansatte i plejesektoren, som holdt fremskridtet tilbage. Der herskede en frygt for, at robotterne skulle overtage de ansattes job. Altså blev robotten ikke betragtet som et værktøj, men som en rival eller fjende.

- I dag er det udviklingen, der holder fremskridtet tilbage. Jeg tror, man er kommet sig over teknologiforskrækkelsen. Den forsvandt, da globaliseringen kom ind som en anden forskrækkelse. Så man kan godt se ideen: Enten indfører vi teknologi, eller også bliver arbejdet sendt til Kina, siger Niels Jul Jacobsen.

Sats på robotter

Hvis robotteknologien skal ind og være en aktiv medspiller i den offentlige sektor, er der brug for ny viden. Derfor mener Michael Wehner Rasmussen, at man burde udnytte de muligheder for samspil, som er mellem uddannelse, forskning og sundhed i Danmark.

- Det kræver nogle investeringer, men fordi sundhedssektoren er så tæt knyttet til det offentlige system, kan den offentlige sektor være med at finansiere og derfor starte udviklingen. Det vil også give videnarbejdspladser i Denmark, og udviklingen er kun lige begyndt, siger Michael Wehner Rasmussen.

Tre robotter i samfundets tjeneste

I Danmark har vi ikke mange robotter, der gør tjeneste på plejehjem og sygehuse. Det har de derimod i Japan. Her tre eksempler:

FULDAUTOMATISK SKE
Er du nået til det punkt i livet, hvor du ikke længere kan spise selv? Robotten ”min ske” kan være en hjælpende hånd.
Med robotarmen fører ”min ske” maden op til modtagerens mund, og inden robotten afleverer lasten, sikrer en række sensorer, at modtageren er klar. Når maden er afleveret, gør robotten klar til næste skefuld.
Robotten er allerede i brug på flere plejehjem i Europa og selvfølgelig Japan. Er du selv blevet træt af at spise, kan du købe ”min ske” for kun 18.000 kr.

Læs mere: http://www.secom.co.jp/english/myspoon/index.html


ELEKTRONISKE KÆLEDYR
Først designede japanerne en elektronisk kattekilling, men folk havde for høje forventninger. Derfor forsøgte man sig med en elektronisk sælunge, og den gik rent hjem. Sælungen går under navnet Paro, og i dag er der over 800 sælunger på plejehjem i Japan.
På et plejehjem opstod der en dag panik, da deres lille sælunge var forsvundet. Både beboerne og personalet deltog i jagten, og heldigvis blev Paro fundet. Den tog sig nemlig en middagslur sammen med en af beboerne.
Ifølge personalet på plejehjem, der har Paro, nedsætter den lille sælunge både ensomhed, depression og stress.

Læs mere: http://paro.jp/english/


MED ROBOTTEN I BAD
Et af de mere krævende job på danske plejehjem er, når beboerne skal vaskes. På et plejehjem drevet af Matsushita Electric har man fundet en effektiv og omfattende løsning.
Vaskemaskinen, eller det fuldautomatiske badekar, både vasker og tørrer beboeren, der ikke en gang behøver at flytte sig fra sin kørestol. Det eneste, personalet derfor skal gøre, er at køre beboeren ind i maskinen.
Men sådan en maskine har også en pris, der kan slå bunden ud af økonomien på de fleste danske plejehjem. 300.000 kr. må man nemlig slippe, hvis man ikke længere vil vaske beboerne.

Kilde: 24timer, http://24timer.dk/  

Oprettet: 08.05.2007

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere