• Danish
  • English

Seneste nyheder

Forskningens Døgn 2008: Mød robotterne i øjenhøjde

30-03-2008
For fjerde år i træk afholdes Forskningens Døgn, 25. – 26. april 2008. Igen i år samles aktiviteterne i Odense i et forskertelt på Flakhaven, hvor folk får mulighed for at møde forskere fra Syddansk Universitet og andre uddannelesesinstitutioner. Der opstilles et stor robotområde, hvor RoboCluster sammen med Det Tekniske Fakultet præsenterer en række robotløsninger, specielt udviklet til Forskningens Døgn 2008. Publikum kan fx ”battle” med en robot og eksperimentere med den følsomme robothånd.

Forskningens Døgn er en årlig landsdækkende begivenhed, der giver danskerne mulighed for at få indblik i forskernes verden og se, hvordan forskningen præger vores hverdag. I Odense slår Syddansk Universitet og Odense Kommune traditionen tro dørene op for en lang række spændende forskningsprojekter i Forskerteltet på Flakhaven og i Rådhushallen i dagene fredag den 25 april og lørdag den 26. april 2008.

Test, mærk, se, hør, rør, tænk!

Igen i år opstilles der et robotområde i Forskerteltet. Her kan publikum møde forskere bag nogle af de spændende forskningsprojekter, der er i gang på Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet, og studerende fra på Odense Tekniske Skole, som præsenterer studieprojekter.

To interaktive udstillinger er i samarbejde med RoboCluster specielt udviklet til Forsknings Døgn 2008:

I RoboHero kan du udfordre og ”battle” med en robot. Opstillingen kombinerer de nyeste vision- (se) og sensorteknologier (føle) og benytter en banebrydende letvægtsrobot fra Universal Robot.

Den følsomme robothånd giver dig mulighed for at teste, hvor godt en robothånd kan mærke og registrere hvad den har fat i. Hånden er et eksempel på den nyeste gribeteknologi, som nu er på vej ud af laboratorierne og ind i vores hverdag. Robothånden bruges til daglig i eksperimenter på robotlaboratoriet på Syddansk Universitet. Bl.a. til udviklingen af avancerede industrielle løsninger.

Fremtidens velfærdsrobotter

Velfærdsteknologi er et nyt område, som møder stor opmærksomhed, og som fremover vil være med til at løfte vores sundhedsvæsen. Mød bl.a. forskerne bag forskningsprojektet om automatisk blodprøvetagning, der demonstrerer en ny teknologi, som kan føle blodåres placering under huden. Opstillingen benytter en ultrapræcis Smac-sensor, fra RoboCluster SupplyNet virksomheden AVS Danmark, der kan måle selv små variationer i hudens elasticitet - og nøjagtigt angive, hvor robotten skal indføre nålen. Læs mere om projektet automatisk blodprøvetagning

Du kan også får et indblik i fremtidens intelligente boliger og møde forskerne bag det nye store IntelliCare projekt, der omhandler samspillet mellem mennesker og intelligente hjælpemidler i plejesektoren. Læs mere om IntelliCare

- Projektets teknologisk platform er et operativt system for intelligente omgivelser, som gør op med, at hvert produkt på egen hånd skal forstå og reagere på omgivelserne. Systemet sikrer, at produkter, hjælpemidler og robotter kan udveksle informationer og bidrage til overvågning af aktiviteterne blandt brugerne, så både patienters og plejepersonalets individuelle aktivitetsmønstre og behov tilgodeses og ressourcerne allokeres effektivt, fortæller projektleder Kasper Hallenborg fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet.

Robotter til landbruget

Oplev den selvkørende græsslåmaskine. Syddansk Universitet og RoboCluster arbejder i øjeblikket på udviklingen af robotter til landbruget og til pasning og pleje af grønne arealer. Én af disse robotter er den selvkørende Lynex-robot, der kan slå græs på selv meget stejle skråninger. Kom og se den aktion, og hør om hvordan forskerne arbejder på at gøre den automom, så den selv kan køre rundt og passe de grønne arealer, fx grøftekanter, uden styring med remote control. Læs mere om projektet Plant Nursing Robotics

Åbningstider

Forskerteltet er åbent for publikum fredag den 25. april 2008, kl. 13.00 - 18.00, og lørdag den 26. april 2008, kl. 10.00 - 15.00. Der er gratis entre.

Forskertorvets åbning markeres officielt fredag den 25. april 2008 kl. 15.00 ved borgmester Jan Boye og ledende deltagere fra uddannelsesinstitutionerne.  

Læs mere om Forskningens Døgn 2008

Læs mere om Forskningens Døgn i Odense på www.sdu.dk/forskningensdoegn

Oprettet: 30.03.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere