• Danish
  • English

Seneste nyheder

Hospitalsseng med servostyring

26-09-2008
På landets hospitaler hiver og skubber serviceassistenter dagligt rundt med uhåndterlige sygesenge. Det bliver til mange kilometer på en uge, og de mange skub, træk og vrid belaster og slider kroppen. Det skal robotteknologien lave om på i et nyt projekt.

Plejepersonale på danske sygehuse og plejehjem har mange fysisk belastende opgaver, hvilket årligt koster både kropslige og økonomiske smerter i form af mange sygedage. Men i fremtiden skal det være nemmere at bakse rundt med uhåndterlige hospitalssenge og tunge vogne.

RoboCluster har modtaget 1,5 mio. kroner fra Forebyggelsesfonden og er gået i gang med at udvikle en funktionsmodel på en hospitalsseng, der effektivt løser problemet med nedslidning forårsaget af sengetransport.

- En analyse fra Odense Universitetshospital viser, at der vil være store fordele ved at indføre en seng, der reducerer belastningen af plejepersonalet. Det vil spare personalet for både akutte skader og nedslidning. Det vil samtidig give færre sygedage, og på den måde vil der også være en samfundsøkonomisk gevinst ved at investere i denne form for teknologi, siger Christian Klit Johansen, projektleder i RoboCluster.


Hjælpemotor tager over

Hjulene på projektets funktionsmodel kan rotere i alle retninger. I modsætning til et almindeligt hjul, der skal drejes, før man kan ændre retning, kan man på den nye hospitalsseng bevæge hjulene alle veje.

Samtidig bliver hjulene tilsluttet en enhed, der i princippet fungerer på samme måde som en servostyring. Sengen bliver udstyret med håndtag, hvor sensorer opfanger de bevægelser sengen bliver udsat for. Hvis man skubber let til sengen, vil sensorerne give besked til en lille hjælpemotor, som derefter udfører den største del arbejdet.

Perspektiver for udvikling

Sengen bliver til i samarbejde med Odense Universitetshospital og virksomheden MagicDrive, ejet af Phillip Møller, som har udtænkt teknologien bag konceptet.

- First step er at implementere på teknologien på hospitalssenge, men princippet bag systemet kan bruges mange steder i både sundhedssektoren og industrien, fortæller Phillip Møller, der nævner eksempler som buffetvogne, produktionsplatforme og de gittervogne som vognmænd skubber rundt med, når de skal levere varer ud i butikkerne.

Deltagere i projektet

Følgende partnere deltager i udviklingen af projektet, der har fået navnet Ergonomisk optimal sengehåndtering:

• Center for Product Development, Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet
• MagicDrive ApS
• Odense Universitets Hopital – OUH
• RoboCluster (projektleder)
• Teknologisk Institut

Projektet støttes af Forebyggelsesfonden med 1,5 mio. kr. og påbegyndes august 2008, med forventet afslutning i april 2009.

For yderligere information kontakt

Christian Klit Johansen
Projektleder
T +45 6550 3989
M +45 2058 5069
ckj@robocluster.dk

Oprettet: 26.09.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere