• Danish
  • English

Seneste nyheder

Intelligente robotter skal pakke vores fødevarer

04-01-2008
Robo-Packman er navnet på en fleksibel og intelligent robotteknologi, som skal styrke konkurrenceevnen og forbedre arbejdsmiljøet i fødevarevirksomhedernes pakkerier.
Pressemeddelse fra Fødevareministeriet

Fødevareministeriet har givet 4,9 mio. kr. i tilskud til et nyt innovationsprojekt ved navn Robo-Packman. Der er ikke tale om det populære computerspil fra 80´erne, men om en intelligent robot med to arme og fingre, som skal hjælpe medarbejderne i fødevareindustrien med at pakke fødevarer på en langt mere effektiv og skånsom måde.

Det er Teknologisk Institut, der sammen med Slagteriernes Forskningsinstitut, Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet og virksomhederne Danish Crown, Giben Scandinavia, TriVision og RoboTech, er gået sammen om at udvikle den intelligente robotteknologi (hvoraf Teknologisk Institut, Giben Scandinavia og TriVision er medlem af RoboCluster SupplyNet, red. ). Formålet er at forbedre arbejdsmiljøet i fødevarevirksomhedernes pakkerier.

Fødevareministeriet har tidligere givet innovationstilskud til udvikling af robotteknologi i fødevaresektoren. Blandt andet til udvikling af en robot, der kan plukke modne æbler (se RoboCluster-projektet Automatisk frugtplukker, red.) og til en intelligent selvkørende plukkevogn til tomatplukning.

- Projekt Robo-Packman er et rigtig fint eksempel på, hvor en af vores forcer ligger i det danske fødevareindustri. Vi kan med projektet på en gang styrke fødevarebranchens konkurrenceevne og samtidig skabe et bedre arbejdsmiljø for mange af branchens medarbejdere, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Følsomme hænder

Ambitionen er at udvikle en robot med to ”følsomme” hænder, som kan lære af egne erfaringer ligesom mennesket. Fødevareindustrien har brug for robotter, der kan se, føle og veje råvarer og oversætte denne viden til hurtige beslutninger og handlinger, der skaber pæne og ensartede pakker.

I første omgang vil projektdeltagerne nøjes med at udvikle en avanceret ”klo”, som kan bruges til udvalgte pakkeopgaver. Der bliver sideløbende med projektet gennemført forskningsaktiviteter, så man på længere sigt kan fremstille de følsomme og intelligente robothænder. Udfordringen er at skabe robotter, der kan håndtere naturprodukters naturlige variation og mangfoldighed.

Et bedre arbejdsmiljø

Det er fødevarevirksomheden Danish Crowns ønske om at skabe bedre arbejdsbetingelser for sine pakkeriarbejdere, der satte projektet i gang. De arbejdsprocesser, som ikke allerede er automatiserede, er præget af ensidigt og gentagende arbejde med tunge løft og skub. Samtidig er det et problem at skaffe arbejdskraft til pakkerierne, så udviklingen af robotteknologi vil gøre det nemmere at opretholde fødevaresektorens konkurrenceevne.

Projektet indeholder både grundforskning og anvendelsesorienteret forskning inden for robotteknologi. Det støttes af Fødevareministeriets innovationsordning, som har til formål at fremme fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektorens innovations-, forsknings- og udviklingsindsats.

Læs mere om innovationsloven på www.innovationslov.dk 

Yderligere information

Fuldmægtig Thomas Mammen
Udviklingsstøttekontoret, Direktoratet for FødevareErhverv
Tlf.: 3395 8837
thma@dffe.dk

Projektleder Søren Østergaard
Teknologisk Institut
Tlf.: 7220 3150
soren.r.ostergaard@teknologisk.dk

Pressesekretær Thor Seierø Mouritsen
Fødevareministeriet
Tlf. 2091 5901

Læs også Intelligente robotter skal udvikles til at pakke fødevarer - packobserver.dk

Kilde: Pressemeddelse fra Fødevareministeriet, 06.03.08 - www.fvm.dk

Oprettet: 01.04.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere