• Danish
  • English

Seneste nyheder

Kan robotter svæve?

17-11-2008
Det kan de i hvert fald, hvis man spørger den amerikanske kunstner Jed Berk. Den odenseanske RobotFestival 2008 holdt torsdag den 13. november fernisering på udstillingen Blubber Bots med Jed Berks svævende robotter på Brandts i Odense. De fascinerende robotter, der mest af alt leder tankerne hen på hvaler eller zeppelinere, tiltrak sig både smil og forundring hos de fremmødte.

Selvom at solen med sine stråler endelig vendte tilbage på den blå efterårshimmel, så var der torsdag den 13. november alligevel en grund til at bevæge sig væk fra eftermiddagens sidste dagslys og ind ad døren til et mørkt auditorium på Brandts i Odense. For her mødtes man af et syn, der ellers ikke hører en almindelig torsdag eftermiddag i november til - svævende heliumballoner med robotteknologi. Eller med kunsterens eget udtryk – Blubber Bots.

Mange vil sandsynligvis forbinde en kunstudstilling med store lyse rum og kunstværker fast monteret på vægge eller gulv. Men det gælder ikke for Blubber Bots. Ved hjælp af robotteknologi svæver de underfundige balloner blidt rundt i rummet i konstant social kommunikation med lys og publikums mobiltelefoner, og minder mest af alt om dovne hvaler eller zeppelinere.

Blubber Bots er på én gang både nyskabende og usædvanligt almindelige. For hvem har ikke hørt om heliumballoner og robotteknologi før? Det er dog netop foreningen af allerede velkendte artefakter, der gør Blubber Bots til en helt speciel og unik oplevelse.

Noget for alle sanser

De mange svævende robotter havde fået en del kunst- eller robotinteresserede i alle aldre til at møde op på Brandts til et par timer med en god blanding af særprægede indtryk, musik og velsmagende canápeer – kort sagt noget for alle sanser. Efter en velkomst Louise Skovborg Just, leder af festivalssekretariatet for RobotFestival 2008, og Claus Kock fra EventHouse Odense var der mulighed for at alle de fremmødte kunne lege og interagere med robotterne. Og store smil såvel som forundrede blikke var der nok af, da det nok for de fleste fremmødte var første gang, at de stod ansigt til ansigt med en robotballon, som helt uden omsvøb gerne ville i nærkontakt.

Men forundring og dermed også en udvidelse af de besøgendes kunstopfattelse og robotperspektiver er netop også den reaktion, som ophavsmanden bag de svævende robotter, Jed Berk, håber på.

Kan forhåbentlig udvide beskuerens perspektiver – også i fremtiden

Jed Berk betragter ikke sine Blubber Bots som en verdenssensation, men håber alligevel, at de kan være med til at udvide publikums syn på såvel robotter som kunst.

- Jeg håber, at Blubber Bots kan være med til at udvide publikums syn på, hvad robotter og kunst helt overordnet er for en størrelse. De kan forhåbentlig vise beskuerne et unikt perspektiv, som de ikke nødvendigvis har mødt før, siger Jed Berk, der tror, at kombinationen af robotteknologi og kunst er kommet for at blive.

-Jeg tror, at robotteknologi har og fortsat vil eksistere i nutidig kunst, da det bl.a. er blevet meget billigere og lettere at få fat på installationer, som dem jeg anvender, end det var for bare 15 år siden. Derfor tror jeg også, at robotteknologi blot er et medium, der ligesom alle andre gennem tidens løb, ville blive brugt i kunsten, fortsætter Jed Berk.

Også nyt for øregangene

Blubber Bots er dog ikke kun for øjnene. De udsender også en række forskellige lyde, der nok bedst kan karakteriseres som små digitale sange eller melodier. Men det var ikke kun de runde og svævende robotters lyde, som løb med opmærksomheden på lydsiden.

Kl. 18.00 lagde ferniseringen nemlig også scene til en anderledes musikoplevelse, da RobotFestival 2008 havde inviteret bandet Bitmobilen til at akkompagnere Jed Berks Blubber Bots. Og hvis ikke de svævende robotballoner havde vakt de fremmødtes forundring i tilstrækkelig grad, så gjorde Bitmobilen det. Med numre udelukkende komponeret af tonerne fra Nintendo Gameboys fyldtes rummet med en sjældent hørt lyd, der vakte minderne om hedengangne computerspiltoner til live igen.

Alt i alt var torsdag den 13. november ramme for en oplevelse, som bestemt ikke hører til de mest hyppige. Hverken i robotternes eller kunstens verden.

Se film fra ferniseringen

Dansk version

Engelsk version

Yderligere information

Louise Skovborg Just
Leder af festivalsekretariatet, RobotFestival 2008 
Tlf. 6550 2741
just@robocluster.dk

Oprettet: 17.11.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere