• Danish
  • English

Seneste nyheder

Lost in translation? Slip for manuelt kodningsarbejde

09-03-2008
Specialeprojekt på Syddansk Universitet gør det nemmere at udvikle nye automatiske styresystemer. Et nyt oversætterprogram kan ved tryk på en enkelt knap oversætte diagrammer fra grafiske modelleringsværktøjer til rå PLC-koder og dermed nedsætte risiko for fejl.

Nu kan virksomheder slippe for det ofte komplicerede og tidskrævende kodningsarbejde, som hidtil har været nødvendigt til udviklingen af styresystemer til industrianlæg. Specialestuderende (nu kandidat) Claus Skovgaard fra Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet har i samarbejde med virksomheden HybridTech udviklet et oversætterprogram, der ved et tryk på en enkelt knap, kan oversætte diagrammer lavet i det grafiske modelleringsværktøj Simulink til rå PLC-kode.

Automatiske styringsenheder i vækst

De fleste apparater vi benytter i dagligdagen, såsom vaskemaskiner, biler og aircondition, er udstyret med små elektroniske styringsenheder, der kan styre, overvåge og indsamle data. Det gælder også i industriproduktionen, hvor specielt sikkerhedskritiske systemer, som fx styring af vindmøller er nødvendige. Her er det vigtigt, at udviklerne har mulighed for at arbejde med styringssystemer på et højt abstraktionsniveau, uden at gå på kompromis med effektivitet og præcision. Til det bruges ofte grafiske modelleringsværktøjer, der er effektive at arbejde med, når et system skal modelleres og reguleres. Værktøjet MATLAB med programmet Simulink er et yndet redskab for alt lige fra savværksmaskiner til vindmøller.

Grafikprogram oversat til rå PLC kode

Problemet er, at Simulink ikke taler sammen med den type software som mange industrielle systemer benytter som platform (PLC’ere). PLC’ere er meget brugte, fordi de er robuste og forudsigelige samtidig med, at de også er forholdsvist billige.

Derfor er man nødt til at oversætte de blokdiagrammer (grafiske modeller) som man har bygget i Simulink til rå PLC-kode, så de kan integreres i den brugte PLC-platform. Og det er dette oversætterarbejde, som Claus Skovgaard har sørget for, at virksomhederne nu kan slippe for.

Komplet PCL udviklingsplatform som slutprodukt

Sammen med HybridTech’s udviklere, har Claus Skovgaards arbejde med oversætteren resulteret i værktøjet PLC Link. Det er en komplet PLC udviklingsplatform, som gør det muligt at arbejde interaktivt med Simulink- modeller på PLC-baserede systemer. Når man således grafisk retter en detalje i modellen, sker rettelserne samtidig i PLC-koden.

Kommercielt potentiale

PLC Link er et kommercielt produkt der sælges af HybridTech, og som fx bliver anvendt af spanske Gamesa til udvikling af nye vindmøller.

Ulrik Pagh Schultz, lektor ved Mærsk McKinney Møller Instituttet på Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet, der har været vejleder på specialeprojektet mener, at værktøjet har stort kommercielt potentiale.

- Udover, at det er et tidskrævende og nogle gange lidt kedeligt arbejde at oversætte koderne er det også en proces, som indebærer en vis fare for fejl. Jeg er sikker på, at mange industrivirksomheder vil efterspørge et program, der kan minimere denne risiko, siger han.

Yderligere information

Ulrik Pagh Schultz
Lektor ved Syddansk Universitet
Tlf. 6550 3570
ups@mmmi.sdu.dk

Claus Skovgaard
Datalog ved HybridTech
Tlf. 8880 7595
claus@hybridtech.dk

Oprettet: 03.09.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere