• Danish
  • English

Seneste nyheder

RoBlood klar til de første erfaringer på danske hospitaler

11-06-2008
Udviklingen af blodprøvetagningsrobotten RoBlood har nu nået så langt, at man er klar til at foretage de første dataindsamlinger på danske hospitaler. Robotten kan endnu ikke selv indføre en nål, men teknologien er modnet så langt, at den nu kan hjælpe personalet til at finde frem til det bedste sted på armen at foretage en manuel blodprøve.

- Vi har nået store fremskridt i og med, at vi nu kan se blodårerne med det samme, når en patient stikker armen ind under kameraerne. Da vi begyndte arbejdet med kamerasensorerne, tog det fire minutter, før robotten kunne registrere alle blodårer. Med den nuværende forbedring, kan personalet på sygehusene rent faktisk bruge systemet allerede som det er nu til at lokalisere blodårerne, fortæller ph.d.-studerende Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Robotlaboratoriet på Syddansk Universitet, som har udarbejdet de billedbehandlingsalgoritmer der ligger bag systemet.

Indtil videre må personalet fortsat stikke manuelt, men udviklingen har taget et stort skridt i retning af et system, der er brugbart i praksis på de danske sygehuse.

Teste den praktiske anvendelse

I øjeblikket arbejder RoBlood-gruppen på at finde finansiering til at stille udstyret op på Vejle Sygehus (der oprindeligt kom med ideen til projektet) og Odense Universitetshospital, så der kan indsamles data fra dagligdagen. For en ting er de tanker man gør sig som ingeniør, når man skal udarbejde teknikken, noget andet er, hvordan det rent faktisk fungerer i hverdagen på et sygehus.

Formålet med at opstille udstyret er også at fastslå, hvilke patientgrupper, der i særlig grad kan have gavn af teknologien. Fx om det kan hjælpe personalet, når de skal stikke børn, der har et meget fintmasket netværk af blodårer, og om der er problemer med at finde blodårerne hos de patienter, hvor der fx er stort fedtlag mellem huden og blodårerne.

- Foreløbigt er det medicinske personale, som vi har haft inde over projektet, været meget begejstrede. Men det er vigtigt at få det bekræftet blandt de, der har arbejdet inde på livet i dagligdagen, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Næste step i udviklingen af RoBlood er at færdigudvikle en algoritme, som gør det muligt at finde det bedste sted på armen at stikke. Dette skal kombineres i en opstilling, hvor en lille robot ved siden af, vil sætte en tusch-prik på det optimale punkt. Robotten skal udvikles, så den kan kompensere for, at patienten foretager små bevægelser. Denne algoritme forventes klar om få måneder.

Yderligere information

Thiusius Rajeeth Savarimuthu
Ph.d.-studerende, Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet
Tlf.: 6550 7429
trs@mmmi.sdu.dk

Læs mere om RoBlood

Oprettet: 06.11.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere