• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robotkøretøjerne invaderer RoboLab

27-11-2008
I robotlaboratoriet på Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet i Odense bor der en række robotkøretøjer. Indtil nu har de stået lidt tilfældigt rundt omkring, men nu får de som del af en forstærket indsats på forskningen i robotkøretøjer, deres helt egen plads i laboratoriet. Samtidig vil gæster i laboratoriet på nærmeste hold kunne afprøve robotterne med en Wiimote og simulator eller se dem køre i deres naturlige miljø på en tv-skærm.

På robotlaboratoriet på Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet i Odense, som drives i samarbejde med RoboCluster og Teknologisk Institut arbejdes der i øjeblikket intenst på at gøre kørende robotter til en del af fremtidens samfund. Nu styrkes indsatsen på området for mobile robotter gennem et større fokus på forskningen og med mere plads i robotlaboratoriet.

-Servicerobotter som kan færdes og udføre opgaver i både by- og landbrugsmiljøer er en del af fremtiden. Ved Det Tekniske Fakultet ser vi det som en naturlig udvikling og udfordring, at vi i stigende grad retter forskningsaktiviteterne mod mobile robotsystemer, der kan bevæge sig og udføre opgaver i kaotiske omgivelser, siger Lars Dyhr, institutleder ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet.

Særligt kørende robotter, som samtidig kan operere med fx en gribearm, bliver en stor udfordring for den fremtidige forskning i mobile robotter.

-Mobile robotter har en speciel udfordring i, at de både skal kunne forholde sig til og bevæge sig sikkert rundt i det miljø, de færdes i, samtidig med, at de, hvis de fx er monteret med en gribearm, skal kunne udføre et nyttigt arbejde som fx at flytte rundt på objekter. Så der er bestemt plads til opgradering af indsatsen på området, fortsætter Lars Dyhr.

Forskningen i mobile robotter er primært fokuseret på at videreudvikle de nuværende robotkøretøjer, og de får nu deres helt egen plads i robotlaboratoriet.

Se grønt og tænk robotkøretøjer

Den visuelle markering af de mobile platformes nye placering i robotlaboratoriet bliver farven grøn, som konkret males på en del af gulvarealet. Ligeledes bliver der på arealet installeret en permanent tv-skærm, hvorpå gæster kan se demonstrationsvideoer af de enkelte køretøjer eller følge dem i naturen via Google Maps. Dette skal give gæster i laboratoriet et konkret billede af, hvordan de køretøjerne arbejder med deres konkrete opgaver ude i naturen. Noget der indtil nu hovedsagligt har været forbeholdt forskere og studerende.Simulator giver syn for sagen

Det grønne område i robotlaboratoriet skal dog ikke kun være en oplevelse for synssansen hos de besøgende. Der skal også være mulighed for, at de selv kan prøve at styre køretøjerne.

-For at forstå, hvordan et robotkøretøj fungerer og reagerer, er det vigtigt, at man selv har prøvet at stå med styringen. I det nye område bliver der derfor mulighed for, at laboratoriets gæster ved hjælp af en Nintendo Wiimote selv kan prøve at styre et robotkøretøj på en simulator. Så kan de ved selvsyn opleve robotkøretøjernes praktiske formåen, der svarer direkte til, hvordan den reagerer ude i virkeligheden. Og det er faktisk enormt vigtigt, hvis robotkøretøjerne også skal komme ud af laboratoriet til potentielle købere, siger Kjeld Jensen, projektforsker i robotlaboratoriet.

Se seneste videodemonstration med mobile robotkøretøjer fra robotlaboratoriet på You Tube

Yderligere information

Kjeld Jensen
Projektforsker ved robotlaboratoriet, Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf: 2778 1926
kjen@kbm.sdu.dk

Oprettet: 27.11.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere