• Danish
  • English

Seneste nyheder

Tværfaglighed skaber bedre robotter

11-06-2008
Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet sætter tværfagligheden i højsædet. Hvor langt man kan komme ved at blande fagområderne, blev for nyligt demonstreret da 14 maskin-, robotteknologi- og designstuderende sammen designede og udviklede terrængående, selvkørende robotter til brug i landbruget. Resultaterne blev efterfølgende vist frem på Bramstrup Gods lidt uden for Odense - under stor succes.

Når der skal udvikles ny teknologi er det afgørende, at forskellige faggrupper kan finde ud af at samarbejde, således at de løsninger, der findes frem til, tager højde for både mekanik, elektronik og design.

Det er en af grundpillerne i RoboCluster og det var netop baggrunden for, at fjorten studerende ved Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet deltog i sommerkurset ”Design and development of field robotics vehicles for plant nursing”. En måned af deres sommerferie blev brugt koncentreret på at konstruere små terrænkørende robotkøretøjer.

- Ideen med at samle studerende fra forskellige studieretninger virkede perfekt. De studerende oplevede ufattelig god sparring, og det har resulteret i nogle meget bedre køretøjer, end hvis de kun havde arbejdet med andre inden for deres eget område -, siger Kjeld Jensen, underviser på Det Tekniske Fakultet ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, som stod for at afholde kurset.

Demonstration i marken

Resultaterne af konstruktionsarbejdet blev demonstreret ved en testkørsel på Bramstrup Gods den 29. august. Eventen var en stor succes.

- Selve demonstrationen forløb rigtig fint. Der kom mange mennesker og kiggede på de studerendes kreationer, og der var både virksomheder, samarbejdspartnere og ganske almindelige nysgerrige borgere. Det viser, at robotteknologi evner at sammenbringe mange forskellige interessenter, siger designer Keld Bertelsen fra RoboCluster, der har fulgt projektet på nærmeste hold.

Både Keld Bertelsen og Kjeld Jensen arbejder til daglig på udviklingen af en ny generation redskaber til landbruget i form af intelligente, terrængående robotter. Senest i projektet Plant Nursing Robotics, om udviklingen af en selvkørende robot til pleje af grønne arealer.

Forståelse for hinandens fag afgørende for gode løsninger

I sommerkurset blev ingeniørstuderende inden for datalogi, maskineri og industrielt design samlet i tværfaglige hold, der skulle samarbejde. Kurset gav herved deltagerne en forståelse for andre vilkår end dem, der tegner sig inden for deres respektive felter, når der skal konstrueres en robot.

Designerne fik forståelse for, at der skal være plads til elektronik og mekanik. Maskiningeniørerne blev introduceret for vigtigheden af, at udformningen af robotten skal forholde sig til menneske og natur. Og datalogerne fik bedre forståelse for, hvordan brugervenligheden altid spiller en rolle for et produkts anvendelighed og succes.

- Før så vi rigtig meget på det, vi selv var gode til. Men nu er det vendt på hovedet! Selvom det har været meget udfordrende, har samarbejdet med de andre studerende lært mig, hvor nyttigt det egentlig er at trække andres kompetencer ind. Hvad med brugervenlighed? Hvad med måden robotten ser ud på? Alt det tænker jeg langt mere på nu, fortæller robotteknologistuderende Jakob Juul Larsen fra Syddansk Universitet.

Fire nye robotter så dagens lys

De studerende var delt op i fire grupper og havde en måned til at fremstille deres robotter. Alle fire grupper måtte erkende, at det ikke er tid nok, hvis man skal konstruere en robot, der kan håndtere virkeligheden i majsmarken.

Det er en vigtig erfaring for en kommende robotkonstruktør, og selv om robotterne ikke var helt færdigudviklet, så kunne alle grupper som resultat påvise et stort potentiale ved nytænkning.

Se video af demonstrationen ved Bramstrup Gods på Youtube

Yderligere information

Keld Bertelsen
Industriel designer, RoboCluster
Tlf. 6550 3998
keld.bertelsen@robocluster.dk

Oprettet: 05.11.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere