• Danish
  • English

Seneste nyheder

Vaskerirobot klar til demonstration

12-01-2008
Endnu et succesfuldt delprojekt under Handyman-platformen er ved sin afslutning. Projektet om en automatisk ilæggerrobot til vaskerier demonstrerer fredag den 5. december 2008 en prototype i robotlaboratoriet på Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet.

Højteknologiplatformen Handyman står klar til at præsentere endnu et koncept for automatisk avanceret emnehåndtering. Delprojektet Automatisk ilæggerrobot til vaskerier demonstrerer 5. december 2008 prototypen til en robot, der kan automatisere dele af det hårde slidsomme arbejde på industrivaskerierne.

En ikke helt let opgave, da de professionelle industrivaskerier håndterer et meget stort sortiment af emner/tekstiler. Emnerne er vanskelige at håndtere automatisk, vasketøjet har tendens til at filtre sig ind i hinanden og mange forskellige typer tekstiler ligger ofte blandet sammen. Automatiseringen har derfor hidtil koncentreret sig om automatisk transport mellem vask og tørring i form af transportbånd, halvautomatisk ilægning i rulleproces, foldning, stakning og chipmærkning af emnerne.

En yderligere automatiseringsgrad nødvendiggør, at man kan separere og gribe vasketøjet enkeltvist. Og det er netop denne problemstilling Handyman har stillet skarpt på. Først i en afklaringsanalyse - eller på moderne dansk et feasibility study - hvor det blev afklaret om det overhovedet er muligt at gribe håndklæder, lagner og lignende. Siden i det igangværende projekt, hvor projektpartneren har koncentreret sig om udviklingen af en egentlig prototype, som kan løse opgaven.

- Den største udfordring har været tiden. Rent teknisk er projektet forløbet godt, og de ting vi havde forestillet os er lykkedes hen ad vejen. Men vi ville gerne noget tidligere have nået længere. Fx har håndklæderne ikke altid opført sig helt som vi forventede. Men nu stå vi klar til at kunne overbevise kommende kunder om, at vores løsningsprincipper virker, og demonstrere de mange fordele, der er ved at vælge den teknik vi har valgt. Herefter skal vi sammen med kunderne have fastlagt en kravspecifikation på et konkret projekt, så vi kan skræddersy en løsning til dette, fortæller ingeniør Finn Holm Toft fra RoboCluster SupplyNet virksomheden Unisensor A/S, der er idemanden til projektet.

Projektet vurderes at have betydelige markedsmæssige muligheder. De ergonomiske arbejdsforhold for vaskeriarbejderne er generelt problematiske. Det er et ensidigt gentaget arbejde med mange løft, farlige maskiner og et dårligt klima med støvpartikler, bakterier og fugtig varme. Samtidig er det et stigende problem at skaffe arbejdskraft, og branchen er løntung. Endelig forekommer problemstillingen med at kunne gribe, separere og orientere emner i tekstil og fx plast i mange industrier.

Robotdemonstrationen foregår i robotlaboratoriet på Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet fredag den 5. december 2008.

Deltagere i projektet

• Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
• RoboCluster
• Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut
• TriVision A/S
• Unisensor A/S
• Universal Robots

Yderligere information

Niels Jul Jacobsen
Projektchef for MoveBots og Handyman
T 6550 4366
M 6011 4366
njj@robocluster.dk

Læs også Automatisk håndtering af vasketøj

Oprettet: 01.12.2008

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere