• Danish
  • English

Seneste nyheder

Da robotterne fik gæster

31-03-2009
Det strømmede med besøgende i robotlaboratoriets hal, da der lørdag den 21. marts 2009 blev holdt Åbent RoboHus på Syddansk Universitet. Der var mulighed for at høre om universitetets forskellige ingeniøruddannelser, prøve nogle af de mange forskellige robotter og opleve Troldspejlets Jakob Stegelmann fortælle om robotter på det hvide lærred.

Den summende menneskemængde bevægede sig rundt mellem alt fra to meter lange robotarme til fjernstyrede græsslåmaskiner og en racerbil. Overalt blev der snakket og fortalt om robotterne, projekterne og universitetets ingeniøruddannelser. Ivrige unge med ørerne slået ud og blikket plantet på hallens mange tilbud stillede spørgsmål om mulighederne ved de forskellige uddannelser og fik en smagsprøve på, hvad det vil sige at arbejde med robotteknologi. Det var både professorer og studerende, der gav gæsterne et indblik i en verden af robotter.

- Robotteknologi er et samlingspunkt for mange af de aktiviteter, der foregår på Det Tekniske Fakultet, faktisk alle de forskellige former for ingeniørvidenskab. Det, vi kan tilbyde, er et sted, hvor man kan komme til at arbejde med mange aspekter af det, som bliver fremtiden for os alle sammen – robotteknologien, siger Niels Jul Jakobsen fra RoboCluster, som er leder af robotlaboratoriet på Syddansk Universitet og fortsætter:

- Jeg håber, de får indblik i, hvad det er, vi går og laver, og hvor spændende og fascinerende det er! Og ikke mindst, hvor meget man kan være med til at påvirke fremtiden.

Masser af muligheder i robotter

En af de potentielle studerende, som kiggede forbi Åbent RoboHus, var Christian Mai. Han går på tredje år på HTX og er slet ikke afvisende for at få robotterne ind i sit liv.

- Jeg kunne sagtens forestille mig at læse en af de uddannelser, de tilbyder her. Jeg er rigtig glad for at arbejde med elektronik, det er faktisk sådan lidt en hobby, og jeg synes, at måden, de arbejder på herude med projekter og klasseundervisning, er enormt god, siger Christian Mai, der desuden ser massevis af potentialer i robotteknologien.

- Det er et virkelig spændende felt, fordi der er så mange muligheder i det, der er så mange veje man kan gå. En robot kan jo være vanvittigt mange forskellige ting, og der er så mange forskellige områder, den kan bruges på, fortsætter Christian Mai.

Morteza Alibeik og hans far benyttede også lejligheden til at finde ud af mere om uddannelsesmulighederne inden for robotteknologi.

- Det er muligvis noget, jeg kunne finde på at studere. Det ser vildt spændende ud, det de laver. Og så er det jo ikke lige noget, man ser hver dag, så derfor er det rigtig fedt at kunne få lov at komme ind og se, hvad de har opfundet, siger Morteza Alibeik.

Specielt én fordel ved arbejdet med robotteknologi springer i øjnene.

- Det fede er, at først bliver du uddannet til noget. Senere opfinder du noget, så bliver det solgt, og så tjener man kassen på den måde og bliver berømt, forklarer han og kigger grinende på sin far.

Science fiction i RoboBiffen

I det ene hjørne af hallen var der indgang til RoboBiffen. Her havde Jakob Stegelmann fra DR’s Troldspejlet en forestilling, hvor han fortalte om science fiction-robotter og viste klip fra både gamle og nye film, hvor robotterne spiller en central rolle. Der blev både grint og måbet over 1950’ernes forsøg på at lave uhyggelige robotfilm og følt med den stakkels, menneskelige robot i den noget nyere film I-Robot. Ifølge Jakob Stegelmann er der en grund til, at robotterne bliver brugt særlig meget i film.

- Robotter er en fascinerende tanke, og alle fascinerende tanker samler manuskriptforfattere og producenter op, fordi de ved, at vi kan godt lide at se det. Derfor er der lavet masser af film med robotter - nogle af dem utroligt kiksede og andre faktisk meget overbevisende. Især tanken om, at robotterne får følelser og kan tænke selvstændigt, er noget, der bliver leget meget med, og noget, som laver nogle rigtig spændende historier, siger Jakob Stegelmann, som ser arrangementet i robotlaboratoriet som en god og anderledes måde at promovere et fag på.

- Jeg synes det er utrolig hyggeligt, at der står sådan en masse mærkelige dimser rundt omkring, som kan alt muligt forskelligt. Og så kan jeg godt lide, at det er et værksted, frem for en eller anden smart udstilling med en masse firmaer, der alle sammen gør opmærksomme på deres genialiteter. Det her er faktisk virkeligheden, og så har jeg så fået lov at få min lille lomme, hvor jeg kan vise alt andet end virkeligheden, siger Jakob Stegelmann og smiler.

Bamse Rescue Team

At robotteknologi kommer til at spille en større og større rolle i vores liv i fremtiden, er der vist ingen tvivl om. Og det var også netop, hvad de forskellige projekter i robotlaboratoriet vidnede om. For ikke ret mange år siden blev robotter primært set i industrien, men nu er de også på vej ind i vores hverdag og vores fritid.

Eksempelvis robotten ’Bamse Rescue Team’ var en af de aktiviteter, de besøgende kunne få lov at prøve. Den er - som skabt til børnefamiliens mange udfordringer - lavet til at redde lillesøsters vildfarne bamser fra kaosset på storebrors værelse, idet den fjernstyres til at hente ting uden at robottens fører behøver at bevæge sig ind på det forbudte område.

Den og mange andre robotter gjorde det klart, at fremtidens robotteknologi kan andet og mere end svejsning og samlebåndsarbejde.

Yderligere information

Niels Jul Jacobsen
Projektchef i RoboCluster
T +45 6550 4366
M +45 6011 4366
njj@robocluster.dk

Oprettet: 31.03.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere