• Danish
  • English

Seneste nyheder

Den europæiske robotindustri anno 2020

14-07-2009
Medlemmerne af det europæiske fællesorgan for førende industrielle organisationer inden for robotteknologi og automation, Europ, præsenterede den 7. juli 2009 en samlet vision for EU-kommissionen i Bruxelles. Visionen omhandler de mål, den europæiske robotindustri skal arbejde med frem til år 2020. Ifølge Niels Jul Jacobsen, der var RoboClusters repræsentant i Bruxelles, sætter visionen mere fokus på de mindre robotvirksomheder.

I juli kunne Europ og Europas førende spillere inden for robotteknologi og automation efter fem års arbejde præsentere køreplanen for, hvordan de i fællesskab vil udvikle og promovere robotindustrien frem til 2020. Planen hedder SRA (Strategic Research Agenda) og har ifølge Niels Jul Jacobsen, der er projektchef i RoboCluster, et klart budskab.

- Med køreplanen melder Europ klart ud, at automatisering med robotter er den eneste vej frem for den europæiske industri. Målet med SRA’en er at påvirke EU-kommissionen, så vi kan få igangsat de rigtige forskningsprogrammer og dermed fremme robotteknologiens udvikling i Europa, forklarer Niels Jul Jacobsen

I Danmark får visionen særligt betydning for de mindre robotvirksomheder.

- For RoboClusters vedkommende gælder det om at fortsætte med at formidle robotteknologiske projekter til de små og mellemstore virksomheder. Der er i branchen en klar bevidsthed om, at bilindustrien ikke længere kan aftage mange store robotinstallationer, siger Niels Jul Jacobsen og fremhæver, at fremtiden tilhører små, fleksible robotter, der er billige at sætte i drift.

Et eksempel på denne nye trend er den odenseanske robotvirksomhed Universal Robots, der producerer små og driftsbillige robotarme, som grundet sine lette muligheder for at kunne omprogrammeres, let kan anvendes i små produktioner.

Nye markeder

Statistik fra World Robotics 2008 viser, at netop efterspørgslen efter industrirobotter, hvoraf størstedelen kommer fra bilfabrikkerne, er stagneret. I 2007 var kun en million ud af 6,5 millioner operationelle robotter på verdensplan industrirobotter. Derfor skal der satses på nye markeder som beskrevet i Europs køreplan. Det mener direktør i Europ, Dr. Horst J. Kayser. I samme ombæring opfordrer han alle europæiske robotorganisationer til at stå sammen om den fælles vision:

Den europæiske robotindustri har en markedsandel i verden på omkring 25 procent. Målet er at få og fastholde en stærk position på nye markeder inden for velfærdsteknologi, service, rumrobotter og sikkerhed. Det kan kun opnås, hvis alle interessenter samarbejder. (The Strategic Research Agenda for Robotics in Europe, Bruxelles juli 2009)

Hent dokumentet med Strategic Research Agenda (pdf - 2.5 MB)

I RoboCluster er netværkene RoboCluster SupplyNet og det nyoprettede MedicNet gode eksempler på netværk med projektbørser, som kommer Europs vision i møde.

Yderligere information

Niels Jul Jacobsen
Projektchef i RoboCluster
T +45 6011 4366
njj@robocluster.dk


Oprettet: 14.07.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere