• Danish
  • English

Seneste nyheder

Frugthøsterobotten kan redde frugtavlere

16-12-2009
Projektet ”Automatisk frugtplukker”, er afsluttet og potentialet er stort. I sidste ende kan projektet være med til at bevare den danske frugtavl, mener projektleder Keld Kjærhus Bertelsen fra RoboCluster. En udbygning af projektet er allerede på trapperne.

Der er blevet færre frugtavlere i Danmark inden for de sidste fem år, fordi den internationale konkurrence stiger og får frugtpriserne til at falde. Det fortæller Eigil Pedersen, som er direktør i Dansk Kernefrugt, en sammenslutning af 92 danske frugtavlere. Da frugtavl kræver en høj beskæftigelse, og der er store udgifter forbundet med lønninger i Danmark, ses et projekt "Automatisk frugtplukker" som et spændende og konkurrencedygtigt alternativ.

- Danmark er et dyrt land at producere i, så vi er altid på udkig efter nye metoder til at rationalisere produktionen, siger Eigil Pedersen og kalder 2009 for et ekstremt tilfælde, hvor priserne på frugt er raslet ned på grund af overproduktion og international konkurrence.

En ny metode

Det var Kærsbo Frugtplantage på Fyn, der i 2007 fik ideen til at starte projektet ”Automatisk frugtplukker”. Selve projektstyringen og udviklingsfasen tog RoboCluster sig af i samarbejde med Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi og virksomheden BSBioSystems. Målet var at reducere behovet for manuel arbejdskraft med 50 procent, idet over 80 procent af udgifterne til for eksempel æbleavl er forbundet med håndtering og plukning af æblerne. For at spare arbejdskraft skulle frugthøsterobotten både kunne plukke frugten, lægge den i kasser og flytte sig fra træ til træ.


- Projektet forudsatte, at frugthøsterobotten blev effektiv og billig i drift. Det kan øge frugtavlerens rentabilitet og dermed bevare frugtavlen i områder, hvor lønningerne er høje som i for eksempel Danmark. For projektet var det derfor afgørende, at alle robottens delelementer i plukkeprocessen fra træ til kasse gik op i en højere enhed, siger projektleder Keld Kjærhus Bertelsen fra RoboCluster, der ser et stort erhvervspotentiale i robotten.

Han understreger yderligere, at projektet: ”Automatisk frugtplukker”, i første omgang gik ud på at udvikle en løsning, der automatisk, effektivt og nænsomt kunne plukke frugterne – i udgangspunktet æbler og pærer. Sidenhen skulle de andre dele komme på. Derfor arbejdes der i øjeblikket på at starte et nyt projekt med endnu flere partnere. Tanken er at udbygge plukkerobotten, så den bliver mobil og kan lægge frugten i kasser.

Fakta

Projektet er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Fiskeri og Landbrug med en bevilling på 1,3 millioner kroner.

Yderligere information

Keld Kjærhus Bertelsen
Projektleder i RoboCluster
T +45 6011 3998
keld.bertelsen@robocluster.dk

Oprettet: 16.12.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere