• Danish
  • English

Seneste nyheder

Miljøvenlige markrobotter på CO2penhagen Festival

24-09-2009
To robotingeniørstuderende og tre markrobotter fra Syddansk Universitet var inviteret med, da Danmarks Tekniske Universitet afholdt verdens første CO2-neutrale festival. Selvom robotterne i sig selv ikke er CO2-besparende, hørte de alligevel hjemme på festivalen, mente de studerende.

Robotter er ikke det første tanken falder på, når snakken går på CO2-neutralitet. Og mange er ikke klar over, hvad de grønne robotter kan gøre for miljøet. Af samme grund skulle man kigge langt efter robotterne på verdens første CO2-neutrale kunst- og musikfestival, der blev afholdt på og af Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby.

Men robotterne var til stede, og de tiltrak sig mange nysgerrige blikke og spørgsmål. For de grønne robotter vinder frem i landskabet, hvilket kan ses på antallet af grønne projekter, som er igangsat i innovationsnetværket RoboCluster blandt andet i robotlaboratoriet RoboLab på Syddansk Universitet.

Tre af de grønne robotter havde fundet vej til CO2penhagen Festival. Robotterne er blandt andet udviklet af Agge Skov Larsen og Jakob Wiite Larsen, begge robotingeniørstuderende fra Syddansk Universitet i Odense.

- En del besøgende spurgte os, hvordan robotterne MuzBot, Týr og T-833713 passede ind i festivalens ønske om at nedsætte CO2-forbruget. For vores markrobotter er i sig selv ikke CO2-besparende, men hjælper miljøet på andre måder. Vores plan er at bruge dem til at reducere mængden af sprøjtemidler på markerne, når der skal fjernes ukrudt. På den måde bidrager de til en sund bæredygtighed og et bedre miljø, forklarer Agge Skov Larsen.

Han er 5.semesterstuderende på robotingeniøruddannelsen på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet og har sammen med 25 andre ingeniørstuderende fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet deltaget på et sommerkursus, hvor de skulle bygge og designe bæredygtige markrobotter, der kan køre rundt og pleje afgrøder på en mark. De tre robotter på CO2penhagen Festival var resultater af sommerkurset. Læs mere om sommerkurset på www.fieldrobot.dk.

Læs også artiklen "Gentlemen, start your engines" om afslutningen på sommerkurset.

Selvforsynende med energi

CO2penhagen Festival foregik i begyndelsen af september 2009. Planen var at arrangere en festival, som kunne være selvforsynende med energi. Med hjælp fra en Stirling-motor, et Viking-gasify system, to generatorer på bioethanol og rapsolie, solceller og kondicykler blev der produceret vedvarende energi nok til de to dage, som festivalen varede. Dertil kom, at energibesparende virkemidler som LED-lys reducerede mængden af energi med 50 procent i forhold til det niveau, som en almindelig festival sluger.

Læs mere om CO2penhagen Festival

Yderligere information

Agge Skov Larsen
Ingeniørstuderende ved Mærsk Mc-Kinney Møller Institituttet, Syddansk Universitet
aglar07@student.sdu.dk

Oprettet: 24.09.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere