• Danish
  • English

Seneste nyheder

Ny skovrydderrobot fra Plant Nursing Robotics og Lynex

24-04-2009
Lynex Tool Carrier er navnet på en ny robot, som giver nye fremtidsudsigter for skovarbejde i tæt bevoksede områder. Ved hjælp af en fjernbetjening gør robotten det muligt at adskille føreren fra maskinen. På den måde bliver arbejdet i de ufarbare skovområder mindre farligt.

Den grønne skinnende overflade falder i ét med naturens farver, imens de sorte larvefødder ruller den tre tons tunge robot sikkert hen over jorden. Om cirka et halvt år kan det syn blive virkelighed, når den første prototype af Lynex Tool Carrier er klar.

I et samarbejde mellem RoboCluster, Lynex og Designskolen Kolding er det nye alternativ til skovrydning blevet en realitet.

- Jens Hansen fra Lynex fik idéen til en ny skovmaskine med en fræser foran - en slags kæmpe buskrydder. Den skulle kunne rydde et helt område, og derfor var det nødvendigt med en fræser foran, siger Keld Kjærhus Bertelsen, der er industriel designer i RoboCluster.

Lynex konkretiserede efterfølgende ideen om redskabsbæreren til skovbrug, og RoboCluster har som led i projektet Plant Nursing Robotics bidraget med projektledelse ved Allan Ryberg. Designskolen Kolding har udviklet den designmæssige konceptudvikling, interaktion, konstruktion og formgivning i samspil med Lynex.

Super samarbejde

RoboClusters tætte samarbejde med videnkompetencer på Syddansk Universitet er stor fordel for partnernes arbejde med projektet.

- Ved konceptudviklingen er det altafgørende at kunne få viden og svar hurtigt, for når man går og tænker på, om noget kan lade sig gøre, er det vigtigt at kunne få svar på, om det så rent faktisk kan lade sig gøre inden for rimelig tid,” siger Keld Kjærhus Bertelsen.

Sikkerhed for føreren

Det nye ved Lynex Tool Carrier er, at det nu kan lade sig gøre at styre maskinen uden fysisk at sidde i den. De områder, som skovryddere arbejder i, er ofte vildsomme med høje buske, træer og skrænter. Yderligere er der risiko for at få væltet fx materialer ned over sig, ryge ned ad en skrænt eller simpelthen vælte med maskinen. Derfor ønskede projektpartnerne at separere fører og maskine ved hjælp af en fjernbetjening.

En del af naturen

Designskolen Kolding har tegnet robotten og haft Jens Hansen fra Lynex med på råd i processen. Robotten blev forsøgt formgivet i meget organiske former for at imødekomme, at maskinen hører til i naturen, samt i former skabt af pladestål. Pladestål blev valgt, fordi der er brug for enkelhed og god styrke, og skulle noget vælte ned over maskinen eller på anden måde gå galt, er pladestål et materiale, som robottens aftagere selv kan reparere på.

Yderligere information

Keld Kjærhus Bertelsen
Industriel Designer i RoboCluster
T +45 6550 3998
keld.bertelsen@robocluster.dk

Oprettet: 24.04.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere