• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robot lærer af babysitter

20-07-2009
Snart kan robotter gå til hånde med oprydning i køkkenet eller på børneværelset, på plejehjemmet eller på arbejdspladsen. Men først skal robotterne lære at fungere i vores hjem – og det kræver menneskelig kontakt og legetid. Derfor ansætter Syddansk Universitet nu en ’robotsitter’.

Vi tænker ikke over det, men bare det at flytte en kop, der står på bordet, involverer en lang række kognitive og fysiske processer. Lige fra at vi ser på bordet og konstaterer, at der er en kop, som vi vil flytte, til at vi tager fat i den og sætter den et andet sted.

Det er disse – for os simple processer – som robotten skal lære. Faktisk ligesom vi har gjort det, da vi var helt små. Professor Norbert Krüger, der er ekspert i intelligente robotter, ansætter nu en studerende til at babysitte robotten i tre uger (fra den 20. juli – den 7. august), altså en robotsitter.

- Vi taler her om ”tænkende” robotter, der kan lære i takt med, at de udfører opgaver - nøjagtigt som vi mennesker lærer og prøver os frem, mens vi udfører opgaver. Vi bruger vores intuition og erfaring, når vi fx griber en kop, forklarer han.

Indlæringsperiode

Allerede nu har vi jo både i vores private hjem og på fx sygehuse og plejehjem stor glæde af robotteknologien. På sigt kan de intelligente robotter bl.a. også pudse vinduer, rydde op, gå til hånde i køkkenet osv.

- Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men jeg forudsiger, at en sådan husholdningsrobot fx kan lave cappuccino, gøre rent og hjælpe mig med komme op af stolen, når jeg – forhåbentlig om mange år - får brug for en hånd til det. Det vil dog altid være nødvendigt med en indlæringsperiode, når en robot kommer ind i et nyt miljø, lyder det fra Norbert Krüger.

Det er i denne indlæringsperiode, hvor robotten skal passes og stimuleres. Gennem leg lærer den nemlig at gribe forskellige genstande såsom en vandkande eller en kurv. Den husker både succesfulde greb og fejltagelserne, så den til sidst har helt styr på, hvordan den skal gå til tingene. Robotsitterens opgave er bl.a. at samle koppen op fra gulvet, når robotten kaster den ud over bordet.

Fremtid: robotter som mennesker

Norbert Krüger er sikker på, at servicerobotterne bliver en del af vores alles fremtid, da udviklingen sker i hastigt tempo. - På den lange bane ser jeg ingen fundamentale problemer, der forhindrer robotter i at kunne det samme som os mennesker. At leve side om side med robotter i vores private hjem vil give os nye udfordringer, vi som samfund bliver nødt til at tage stilling til.

Yderligere information

Norbert Krüger
Professor ved Mærsk McKinney Møller Instituttet
T +45 6550 7483
M +45 2778 7483
norbert@mmmi.sdu.dk


Oprettet: 20.07.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere