• Danish
  • English

Seneste nyheder

Simulator styrker forskning i robotkøretøjer

13-01-2009
Open source-programmet RobWork Studio giver nu virtuelt liv til forskningen i robotkøretøjer i robotlaboratoriet på Syddansk Universitet i Odense. Programmet gengiver sammen med en simulator udviklet i robotlaboratoriet en matematisk model af virkeligheden. Simulatoren og RobWork Studio giver derfor forskerne mulighed for at testkøre robotkøretøjerne, inden de begiver sig ud i virkeligheden.

Forskerne i robotlaboratoriet skal ikke længere trække udendørstøjet på, når de vil se, hvordan robotkøretøjerne arbejder. De har nemlig udviklet en simulator, der sammen med det eksisterende simulationsprogram RobWork Studio kan gengive et køretøjs færden rundt i terrænet.

RobWork Studio er et open source-computerprogram, der oprindeligt er udviklet til simulering og kontrol af industrirobotter, men som nu sammen med den nyudviklede simulator gør det muligt at teste robotkøretøjerne på en almindelig computer. Det eneste, som behøves, er en Wii Remote, der via computerens bluetooth-forbindelse og dens egen indbyggede tyngdefeltsmåler på skærmen styrer det virtuelle robotkøretøj efter håndens reelle bevægelser.

Matematisk model af virkeligheden

Simulatoren giver i samarbejde med RobWork Studio en matematisk model af virkeligheden, hvori der yderligere er indarbejdet en matematisk formel for bevægelserne af et robotkøretøj. Det betyder, at robotkøretøjerne nu kan testkøres uden at tage dem udenfor, og samtidig opnå resultater, der har stor lighed med testresultater fra et realmiljø.

- Arbejdet med at teste køretøjerne i virtuelle miljøer giver en masse gevinster. Udover at man nu hurtigt og enkelt kan få testet nye ændringer og tiltag, så giver simulatoren også store tidsbesparelser, da vi fx ikke længere er nødsaget til at skulle bruge en masse tid på at skulle flytte køretøjerne ud af laboratoriet. Men derudover, og måske endda mere vigtigt, så giver simulationerne også en ny forståelse for, hvordan man kan arbejde med udvikling og forskning i robotkøretøjer ved hjælp af eksisterende og forholdsvis simpelt software siger Kjeld Jensen, projektforsker i robotlaboratoriet.

Ikke kun for forskere

Simulatoren er ikke kun forbeholdt forskerne i robotlaboratoriet. Også de robotstuderende får fra efteråret 2009 som en integreret del af undervisningen mulighed for at prøve kræfter med simulatoren og RobWork Studio, når de skal udvikle og afprøve forskellige projekter.

På trods af både Wii Remotens og programmets lidt legende islæt, så bunder arbejdet med begge dele ifølge Kjeld Jensen i ønsket om at skabe produkter, der i fremtiden kan anvendes til såvel forskning som kommercielt brug.

Yderligere information

Kjeld Jensen
Projektforsker ved robotlaboratoriet, Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet i Odense
Tlf: 2778 1926
kjen@kbm.sdu.dk

 Oprettet: 13.01.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere