• Danish
  • English

Seneste nyheder

Undersøgelser understøtter behovet for teknologi ved blodprøvetagning

28-10-2009
En ny undersøgelse understøtter behovet for udviklingen af blodprøvetagningsrobotten RoBlood. I 7 ud af 10 tilfælde kan blodårer ikke lokaliseres ved hjælp af synet. Avanceret kamerateknologi kan være med til at afhjælpe problemet.

Nye kliniske tests foretaget på 100 patienter i alderen 17 til 92 år viser, at det i syv ud af ti tilfælde ikke er muligt at lokalisere menneskets blodårer ved hjælp af synet. Resultaterne understøtter behovet for udviklingen af blodprøvetagningsrobotten RoBlood, der ved hjælp af avanceret kamerateknologi synliggør blodårers placering i fx en arm.

- Resultaterne i undersøgelsen indikerer, at RoBloods kamerateknologier i mange tilfælde vil kunne understøtte arbejdsgangen i forbindelse med blodprøvetagning, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu, der er ph.d.-studerende ved Mærsk McKinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, som arbejder på RoBlood.

Undersøgelsen inddeler de medvirkende patienter i tre kategorier: (1) Patienter med blodårer, som både kan ses og føles, (2) patienter med blodårer, som kun kan føles, (3) og patienter med blodårer, som hverken kan ses eller føles. Undersøgelserne viser, at 25 pct. befinder sig gruppe 1, mens henholdsvis 70 pct. og 5 pct. befinder sig i gruppe 2 og 3.

- Hvis vi med RoBlood kan flytte dele af gruppe 2 til gruppe 1, vil arbejdet med blodprøvetagning i høj grad lettes for personalet på landets hospitaler, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu, der de sidste par år har arbejdet med udviklingen af en robot, der automatisk kan blodprøver.

Undersøgelsen, der er den første kliniske test af sværhedsgraden ved blodprøvetagning, er indtil videre foretaget af én bioanalytiker. Næste skridt er at inddrage flere bioanalytikere for derved at sandsynliggøre den procentvise inddeling samt at undersøge tendensen på flere hospitaler.

RoBlood udvikles i samarbejde mellem Vejle Sygehus, Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet, Teknologisk Institut og RoboCluster. Forsøgsudstyret er udviklet i samarbejde med Medicoteknik Region Syddanmark, der også har været med til at rådgive omkring produktionen af udstyret.

Læs mere om blodprøvetagningsrobotten RoBlood

Yderligere information

Thiusius Rajeeth Savarimuthu
Ph.d-studerende
Mærsk McKinney Møller Instituttet
Syddansk Universitet
M +45 6550 7484
trs@mmmi.sdu.dkOprettet: 26.10.2009

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere