• Danish
  • English

Seneste nyheder

Frugtplukkerprojekt arbejder videre

23-01-2010
Efter et succesfuldt samarbejde omkring plukketeknik, søger RoboCluster og partnerne i det nyligt afsluttede projekt ”Automatisk frugtplukker” nu midler til at opstarte et nyt projekt, som skal udbygge frugtplukkeren.

Det nyligt afsluttede projekt ”Automatisk frugtplukker”, der arbejder med at mindske produktionsudgifterne for frugtavlere, har klaret første udfordring med at udvikle en robot, der automatisk, effektivt og skånsomt kan plukke frugter– i første ombæring æbler.

Målsætningen om, at automatisere den manuelle plukkeproces og få reduceret selve plukkearbejdet med 90 procent er indfriet - og det er et afgørende skridt i udviklingen af frugtplukkerrobotten. En 90 procents reduktion af plukkearbejdet mindsker nemlig det samlede forbrug af manuel arbejdskraft under æblehøst med 50 procent, da høst og håndtering ved æbleproduktion udgør mere end 80 procent af de samlede omkostninger.


Robot skal lære at sortere og køre

Næste fase, der i sig selv er et nye projekt, og som der i øjeblikket søges om midler fra Højteknologifonden til at gennemføre, bygger videre på de allerede opnåede resultater og handler om at udbygge robotten og udvikle den i relation til fremtidige plantagestrukturer, som tilegnes automation.

RoboCluster samarbejder derfor med Agrotech, Kærsbo Frugtplantage og Teknologisk Institut på at starte et nyt projekt op med endnu flere partnere. Fokus vil være på at gøre robotten i stand til at køre fra træ til træ, høste frugten, og lægge den i kasser på en effektiv og nænsom måde, fortæller projektleder i RoboCluster, Keld Bertelsen.


Partnere i første fase af projekt "Automatisk frugtplukker"

- BS Biosystems
- Frugt og Grønt Rådgivningen
- Kærsbo Frugtplantage
- RoboCluster
- Teknologisk Institut

-I projektet skal vi arbejde med helheden i fremtidens frugtproduktion baseret på automation. Dette omfatter blandt andet forskning i plantagedesign og logistik og forskning i frugttræers biologi, der stilles i relation til udvikling af selve frugthøsterobotten. En sådan helhedstænkning frembringer både innovation hos frugtavleren og i maskinens virkemåde. Samlet set vil det give endnu større effektivitet og rentabilitet i frugtproduktionen, siger Keld Bertelsen.

Arbejder også med designet

Et andet aspekt der er med i næste fase af projekt ”Automatisk frugtplukker” er design, hvor parterne ser på interaktionen mellem mand og maskine.

-Det handler både om, hvordan man styrer robotten og hvilke informationer, der er relevante for at understøtte dens drift, men også om dens funktionelle og æstetiske fremtræden, siger Keld Bertelsen.

Succesen i første fase omkring plukketeknik skyldes et nær samarbejde mellem RoboCluster, Kærsbo Frugtplantage, BSBioSystems og Teknologisk Institut. Det ligger endnu ikke fast, hvilke parter der går sammen i næste fase.

Læs mere om første fase af projekt "Automatisk frugtplukker"

Yderligere information

Keld Bertelsen
Projektleder i RoboCluster
M +45 6011 3998
keld.bertelsen@robocluster.dk

Oprettet: 23.01.2010

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere