• Danish
  • English

Seneste nyheder

Helikoptere og selvkørende traktorer skal fjerne ukrudt

28-01-2010
Et nyt projekt fra Aalborg Universitet skal med helikoptere og selvkørende traktorer gøre ukrudtsbekæmpelse i landbruget mere målrettet.

Projektet bygger på ideen om, at ukrudtsbekæmpelse i landbruget skal gøres mere målrettet ved hjælp af helikoptere, der flyver rundt og tager billeder af både afgrøder og ukrudt og på den måde lokaliserer, hvor selvkørende traktorer senere skal sprøjte eller luge.

Anders la Cour-Harbo fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer begrunder projektet med, at det er på tide at tænke nyt, når det gælder brug af pesticider i landbruget.

- Vi regner med at nedbringe pesticidforbruget med minimum 50 procent. Og gerne mere, siger han og fortæller, at de håber på at nedbringe forbruget med helt op til 90 procent.

Projektet har netop fået tildelt 14,3 millioner af Det Strategiske Forskningsråd og kommer til at køre de næste fire år. Herefter er det meningen, at systemet skal implementeres ude i landbruget til priser, der kan konkurrere med almindelige landbrugsmaskiner.

Gevinst for miljøet

Det er ikke kun den mindre udledning af pesticider, der bliver en gevinst for miljøet. Helikopterne kommer til at flyve på el, og på den måde kan det sikres, at energiforsyningen kommer fra en bæredygtig kilde, fortæller Anders la Cour-Harbo og tilføjer:

- Maskinerne, der skal luge og sprøjte markerne bliver førerløse og kommer ikke til at veje så meget som de maskiner, vi ellers ser i landbruget. Det vil give en brændstofbesparelse, som selvsagt vil være en gevinst for miljøet og for landbruget.

At bruge helikoptere og en let førerløs traktor vil yderligere skåne jorden, der ikke vil blive unødigt trykket sammen af store maskiner. Dermed undgår man problemer med, at rødderne ikke kan trænge gennem jorden.

I første omgang udvikles metoden til sukkerroer, men på længere sigt er det meningen, at teknologien skal udvides til også at kunne bruges på andre afgrøder.

Ud i landbruget

Den næste store udfordring bliver at få de forskellige robotter til at arbejde sammen.

- Hvad glæde har de andre robotter af min handling lige nu,” spørger Anders la Cour-Harbo og illustrerer det tankemønster, han gerne vil inkorporere i robotterne.

Den nye metode for ukrudtsbekæmpelse skal efter planen stå klar i 2013. Derfor er Aalborg Universitet allerede i gang med at kontakte nogle af de større producenter inden for landbrugsmaskiner, så teknologien kan komme ud i virkeligheden, når den er klar til det.

Yderligere information

Anders la Cour-Harbo
Lektor ved Aalborg Universitet
T +45 9940 8700
alc@es.aau.dkOprettet: 28.01.2010

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere