• Danish
  • English

Seneste nyheder

Netværk skal frem i lyset

31-05-2010
Netværk handler om meget mere end at bytte visitkort. Det slog Christian Waldstrøm fast, da han holdt oplæg på DIRA-konferencen ”Fremtidens forretning” hos Audi i Fredericia

Dagens hovedtaler var Ph.d. og lektor ved handelshøjskolen i Århus og partner i virksomheden Unilyze Christian Waldstrøm. Han har forsket i netværk og den innovation, der kan følge med, hvis netværket bruges rigtigt.

Vi kan ikke løse alt selv

-Grunden til at man netværker er, at man ikke kan løse alting selv. Det er en udvidelse af den arbejdsdeling, der altid har været. I dag er vi bare nødt til også at samarbejde på tværs af virksomheder, fortæller Christian Waldstrøm. Direktør for Kilde A/S Automation Ejner Andersen mener, det er branchens store problem, at den ikke tør at samarbejde, fordi virksomhederne ser hinanden som konkurrenter. -Det er et seriøst problem, at vi ikke tør samarbejde. Med et mere struktureret samarbejde kunne vi i Danmark løfte meget større opgaver. Men det kræver, at vi tør dele viden og ressourcer med hinanden. Det er administrerende direktør Jan Bisgaard fra BILA A/S enig i. Han peger på, at de hos BILA meget bruger underleverandører og freelancere som arbejdskraft. -Det gør vi, fordi de har de specifikke kompetencer til at udføre den opgave, vi skal have løst, siger han.

Netværk bevidst

Virksomheder kan blandt andet bruge netværksanalyser til at identificere flaskehalse, hvor nogle arbejdsgange er for afhængige af enkelte personer. En kortlægning af et givent netværk kan desuden bruges til at se, hvor stærke relationerne i netværket er. Her gælder det om at dyrke de relationer, der fordrer udvikling. Men det gælder også om at se derhen, hvor relationerne er svagere. For det er her, der ligger potentiale for nytænkning. -Innovation er dybest set at sammensætte noget kendt på nye måder,” forklarer Christian Waldstrøm og peger på, at Danmarks nye eksporteventyr kan ligge i en ukendt forbindelse, som ingen før har udforsket.Der er en tendens til at forstærke det samarbejde, der allerede er. Men guldet ligger der, hvor hullerne er, fastslår han og siger, at den, der opdager den uudnyttede relation skaber innovationen. I sit oplæg sammenlignede Christian Waldstrøm ideer med influenza. Og her kan det være en fordel at finde ud af, hvem der smitter hvem. På samme måde kan virksomheden afgøre, om de samarbejder med de rigtige, og om de samarbejder på den rigtige måde. Kunsten er ifølge Christian Waldstrøm ikke at få folk til at samarbejde, men at få de rigtige til at samarbejde. Når det rigtige samarbejde opstår, og den enkelte virksomhed kan identificerer sig som den afgørende brik i samarbejdet, er formålet med at netværke nået. Det er her, det kan ses på bundlinjen.

Netværk er kommunikation

Det gælder om at opføre sig ordentligt. Det kan lyde banalt, men evner man ikke det, er der ikke nogen, der gider lege med en. -Et stort eller godt netværk opstår, når der er mange, der gerne vil lege med en, siger Christian Waldstrøm. Kommunikation er altså et nøgleord for et godt netværk, hvad enten det gælder det interne eller eksterne netværk.

Tohjulet innovation

Dagen blev afrundet med stil med en demonstration udi innovativ tænkning, da Lauge Jensen på sin specialbyggede motorcykel rullede ind i Audis showroom, der til lejligheden husede DIRA´s medlemmer. Motorcyklen talte ikke bare til deltagernes indre drengerøv. Den er også udtryk for, hvad dansk innovation kan, når det er bedst. Men Lauge Jensen ved også godt, at han ikke kan hvile på laurbærerne. Han har produktet, men kan ikke følge med efterspørgslen. -Jeg mener egentligt godt, jeg kan designe og sælge motorcyklen. Men i produktionen har jeg brug for hjælp. De, der er her har en produktionserfaring, jeg mangler og kan drage nytte af, siger han. For ham er der ingen tvivl om, at networking virker. Han mener ikke, at barrieren i dag handler om kroner og ører.

Yderligere information

Bjarke Nielsen
Projektleder for Dansk Robot Forening - DIRA
T +45 2119 4797
bjarke.nielsen@robocluster.dk
Oprettet: 31.05.2010

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere