• Danish
  • English

Seneste nyheder

Nordmænd netværker med RoboCluster og fynske robotfirmaer

15-04-2010
Det blev til to dage med masser af frugtbar videndeling, da en gruppe norske småindustrivirksomheder sammen med RoboLab gik på opdagelse i robotmiljøet på Fyn.

Det norske netværk Robotiseringsnettverket fra øen Osterøy besøgte i april RoboLab og en række fynske virksomheder, der enten selv udvikler robotter fra bunden eller anvender robotter i produktionen. Blandt netværksdeltagerne var en håndfuld norske virksomheder fra jern- og maskinindustrien og repræsentanter fra et robotteknologisk kompetencecenter for unge. Alle har erfaring med robotter og har som mange af deres branchefæller i Danmark oplevet klare økonomiske og arbejdsmiljømæssige fordele ved at automatisere dele af produktionen og vil gerne automatisere endnu mere frem over. Det fik de en masse nye input til i de to dage netværksbesøget varede.

Fra kæmper til små kompakte

Naboerne fra nord deltog i noget nær en Tour de Fyn ud i robotter. Programmet bød på hele syv virksomhedsbesøg og fire besøg på fynske uddannelsessteder og videnscentre. Turen gik blandt andet til Haarslev Industries, som anvender svejserobotter i deres produktion af maskiner til slagterier. Derefter til MPN og Universal Robots, som er blandt de få danske virksomheder, der selv udvikler og producerer robotter. MPN har udviklet en effektiv robot til pakning og palletering af grøntsager mens Universal har skabt en lille og kompakt simpel programmérbar håndteringsrobot, der primært bruges i jern- og metalindustrien.

-Odense staalskibsværf, Lindøværftet bød også nordmændende inden for til en fremvisning af verdens største robotinstallation med hele 12 gantryer med femaksede svejserobotter, der nu er sat til salg i forbindelse med den forestående lukning af det gamle værft.

Mere montering med robotter

Virksomhederne Gibotech, Scape Technologies og Valk Welding nåede i løbet af netværksdagene også lige at få givet deres erfaringer videre til de norske robotentusiaster.

For den norske virksomhed Tysse, der producerer anhængere, var det meget inspirerende at møde de mange danske virksomheder. Tysse anvender allerede svejserobotter og har gode erfaringer med det men udviklingschef Kenneth Flatås går og drømmer om en robot til montering.

- Der er en masse tunge plader i produktionen af anhængere, og hvis vi kunne få automatiseret monteringen af dem, ville vi kunne undgå en masse tunge løft. Vi så flere gode løsninger på det blandt de virksomheder, vi besøgte, siger Kenneth Flatås.

Inspireret til tættere samarbejde

Ind imellem alle virksomhedsbesøgene blev der også tid til en kort introduktion til RoboCluster og SENSE - Instituttet for Sensorer, Signaler og Elektronik ved Syddansk Universitet og til projektpræsentationer fra både RoboLab ved Syddansk Universitet og Teknologisk Institut.

Industrikonsulent Lars Mjøs, der arrangerede netværksturen, er meget inspireret af det tætte samarbejde der er på Fyn mellem virksomheder, videncentre og uddannelsesinstitutioner inden for robotteknologi. Han håber at se samme udvikling hjemme i Osterøy, hvor han ser store muligheder i et tættere samarbejde med nabokommunen Bergen, Norges næststørste by med både et universitet og et university college.

Yderligere information

Niels Jul Jacobsen
Projektchef i RoboCluster
M +45 6011 4366
njj@robocluster.dk


Alle deltagere fra Robotiseringsnetværket poserer en sidste gang inden afgang til Osterøy


Rundvisning i maskinhallen på Haarslev Industries.


Ansat på Lindø demonstrerer, hvordan de bruger svejserobotter der, hvor det er ekstra svært at få en mand ind at arbejde, når skibsdele skal svejses sammen.


Nordmænd nærstuderer MPN´s pakkerobot til grøntsager

Oprettet: 15.04.2010

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere