• Danish
  • English

Seneste nyheder

Kæmperobot hjælper kræftforskere med at udvikle lægemidler

05-08-2011
Forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet tager i øjeblikket en af Danmarks største robotstationer i brug. Den kan analysere tusinder af molekyler på den tid, det i dag tager at undersøge et par stykker

20110805_sundhedsrobotKilde: Ny Viden, Syddansk Universitet.
Af Bente Dalgaard, bda@sdu.dk

Kræftforskere på Syddansk Universitet tager en ny stor robotstation i brug for at intensivere jagten på nye lægemidler, der kan forhindre kræftsygdomme i at blusse op igen efter endt behandling. Robotstationen, der er den første af sin art i Danmark, kan udføre 120.000 enkelt-eksperimenter på 10 dage, og det giver forskerne helt nye muligheder for at analysere, hvordan hvert enkelt af de omkring 20.000 kendte menneskelige gener - og samspillet mellem dem - påvirker vækst af kræft.

Robotstationen er specialbygget til det nye Lundbeckfonden NanoCAN Center på Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet på Syddansk Universitet og er en af de største i Norden. Den rummer blandt andet tre robot-arme, transportbånd og maskiner til analyser af celleprøver, så prøverne slet ikke kommer i nærheden af menneskehænder. Alle processer styres via computer, og stationen er indkapslet i plexiglas, som skal holde alle uvedkommende partikler ude og dermed sikre, at eksperimenterne udføres i sterile omgivelser.

Kan forbedre sig selv

- Den nye robotstation kan udføre mange menneskers arbejde, den er præcis, og den kan trænes til at kunne forbedre sig selv, så vores forskning rykker op i et andet niveau. Fremover vil vi kunne undersøge tusinder af molekylers virkning på specielt konstruerede kræftcellelinjer på den tid, det i dag tager at undersøge et par stykker, siger postdoc Helle Christiansen.

Hun har ansvaret for robotstationen, der er indkøbt for fondsmidler, som professor Jan Mollenhauers gruppe ved Institut for Molekylær Medicin ved Syddansk Universitet har fået af Lundbeckfonden til udvikling af nano-medicin.

Mollenhauer-gruppen og NanoCAN er især interesseret i at behandle kræftstamceller, der er resistente over for kemo- og strålebehandling. Kræftstamcellerne er svære at skelne fra almindelige kræftceller, og der er langt færre af dem. Men da meget tyder på, at blot et par kræftstamceller kan bevirke, at en tumor gendannes, er det vitalt for forskerne at finde ud af, hvordan kræftstamceller reagerer og ikke mindst, hvordan de kan bekæmpes.

- Den samme type af kræft kan være meget forskellig fra patient til patient, og derfor reagerer den ikke ens på behandling. Hvis vi kan identificere, hvilke gener der hæmmer eller fremmer udviklingen af kræft, og hvilke af generne der skal hæmmes for at dræbe kræftstamceller i forskellige patienter, vil der være bedre mulighed for en mere individuel sygdomsbekæmpelse, hvor den medicinske behandling i højere grad kan målrettes den specifikke kræftform, siger professor Jan Mollenhauer.

Robotstationen vil i første omgang blive brugt af Lundbeckfonden NanoCAN Centrets egne forskere. Samtidig forsøger centret sammen med tyske partnere at udvikle nye robotteknologier, der yderligere accelererer genanalyserne og udviklingen af lægemidler.

Kontaktperson
Helle ChristiansenHelle Christiansen

Postdoc

IMM - Cancer- og Inflammationsforskning, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

LOADEMAIL[hchristiansen]DOMAIN[health.sdu.dk]

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere