• Danish
  • English

Seneste nyheder

Lille robothjælper testet med succes hos industrien

26-05-2011
Forskningsprojektet Lille Hjælper fra Aalborg Universitet, der arbejder med mobile platforme og -arme, har netop gennemført sin første test i produktionen hos Grundfos – og resultaterne lover en lys fremtid for mobil robotteknologi til industrien.

20110526_lillehjaelper1Mængden af kommercielt tilgængelige robotteknologier er stor - robotarme, mobile robotplatforme, visionsystemer og robotværktøjer er blot nogle eksempler. Til gengæld kniber det med eksempler på tværgående robotsystemer, hvor de forskellige applikationer sammensættes på en ny og anderledes måde til gavn for opdyrkelsen af nye anvendelsesområder inden for robotteknologien.

Forskningsprojektet Lille Hjælper fra Institut for Mekanik og Produktion ved Aalborg Universitet har gjort op med denne problemstilling og arbejder mod udviklingen af et mobilt robotsystem med integreret robotarm. Målet er i samarbejde med industrien at udvikle en såkaldt mobil manipulator, som kan udføre arbejdsopgaver inden for eksempelvis transport, assistance ved produktionsopgaver og service.

Første test i industrien var en succes

Lille Hjælper har netop med succes gennemført sine første tests hos pumpevirksomheden Grundfos, der samarbejder med Aalborg Universitet om projektet. Resultaterne af testen vidner om stort potentiale for mobile manipulatorer i industrien men har ligeledes vist, at der stadig er et stykke vej til målet om et kommercielt produkt. Se video fra testen i bunden af artiklen.

20110526_lillehjaelper2- Den udførte demonstration hos Grundfos har på flere niveauer givet os en række erfaringer, som ikke kan opnås i laboratoriesammenhænge - herunder særligt samspillet med et virkeligt industrimiljø. Herudover har den sat fokus på en række forskellige områder, som kræver yderligere forskning og/eller udvikling, fortæller Mads Hvilshøj, der er PhD-studerende ved Institut for Mekanik og Produktion ved Aalborg Universitet. Mads Hvilshøj er sammen med forskerkollegaerne Simon Bøgh, Oluf Skov Nielsen og Quang Vinh Dang - alle fra Aalborg Universitet - drivkræfterne bag Lille Hjælper og testen hos Grundfos.

Blandt de områder, som forskerne og Grundfos nu skal kigge nærmere på er:
- Sikkerhedsmæssige overvejelser og tiltag omkring robotsystemet
- Robottens mand-maskine-interface - herunder brugervenlighed, programmeringsteknikker, learning by demonstration etc.t
- Robottens robusthed, så den bliver eksempelvis bliver mindre støjfølsom og får færre nedbrudt
- Robottens modularisering - herunder bl.a. større anvendelse af standardkomponentert
- Robottens samspil med det omgivende miljø, så den bl.a. nemmere kan tilpasses omskiftelige miljøert

Udover resultater omkring Lille Hjælpers behov for yderligere udvikling, så har testen hos Grundfos også lært forskerne nyt omkring, hvilken indsats som skal til for at gøre løsningen til et kommercielt produkt.

Et stykke vej endnu

Hos Grundfos ser man positivt på Lille Hjælper, da virksomheden hele tiden er nødt til at udforske nye fleksible produktionsmetoder og hele tiden være på forkant med teknologiudviklingen for at kunne fastholde produktionen i Europa.

Men ifølge Grundfos er der stadig et stykke vej inden vi kommer til at se Lille Hjælper arbejde i industrien.

- Hvis man tager industribrillerne på og ser på anvendeligheden isoleret i den enkelte test med Lille Hjælper, så er der stadig noget vej, før vi ser en mobil manipulator på Grundfos. Der er stadig mange løse ender før dette "proof of concept" kan realiseres, da sikkerheden bl.a. skal være i orden, så robotten kan godkendes rent sikkerhedsmæssigt - på nuværende tidspunkt er vi nødt til at afskærme store områder af produktionen for at kunne bruge den. Derefter skal vores komponentlager være gearet til sådan en mobilrobot, således at den selv kan hente komponenter fra eksempelvis vores lager, fortæller Mathias Ramskov Garbus, der er robotprogrammør hos Grundfos Technology Center.

Når det så er sagt, så er vurderingen fra Grundfos, at resultaterne af testen af Lille Hjælper er vigtige, da de skal bruges direkte i det EU-støttede projekt TAPAS, der fokuserer på at udforske nye muligheder inden for robotbaseret automatisering til fremtidens fleksible fabrikker. Grundfos deltager sammen med Aalborg Universitet og en række andre partnere i TAPAS-projektet.

- Ja, der går nok noget tid endnu da denne teknologi stadig mangler at blive industrimodnet. Vi kan ikke bruge systemet endnu da vi bliver nødt til at afskærme store områder af produktionen for at kunne bruge den og det er ikke hensigtsmæssigt. Når disse mobile manipulatorer bliver sikkerhedsgodkendte så mennesker kan arbejde sammen med robotten i dennes arbejdsområde kan der blive åbnet op for indførelsen af disse mobile manipulatorer, men hvor lang tid der vil gå er svært at spå om, fortæller Mathias Ramskov Garbus

Udvikling mod endnu flere applikationsområder

20110526_lillehjaelper3Resultaterne af testen hos Grundfos kommer på fremtidig basis til at ligge til grund for det videre arbejde med udviklingen af Lille Hjælper. Blandt andet arbejdes der i øjeblikket på at øge robottens anvendelsesområder, så den også kan bistå industrien ved eksempelvis komplicerede montageopgaver.

- På nuværende tidspunkt er vi i gang med at færdigudvikle den tredje generation af Lille Hjælper. Her har vi implementeret KUKA's nye letvægtsarm (LWR 4), der er én af den nye generations industrirobotter med indbyggede force/torque-sensorer. Den muliggør udførelse af en række nye arbejdsopgaver inden for mobil manipulation - eksempelvis komplicerede montageopgaver, fortæller Mads Hvilshøj.

Læs mere om Lille Hjælper på www.machinevision.dk

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere