• Danish
  • English

Seneste nyheder

Rodney Brooks forelæser i Odense

27-09-2011
Den verdenskendte robotforsker Rodney Brooks holder årets HCA-forelæsning på Syddansk Universitet den 16. november 2011

20110927_rodneybrooksKilde: Bente Dalgaard, bda@sdu.dk

- Jeg er en maskine. Det er du også.

Så enkelt har Rodney Brooks udtrykt den arbejdshypotese, der er et centralt omdrejningspunkt for hans banebrydende forskning i robotter og kunstig intelligens.

Den 57-årige forsker er kendt for at bygge menneskelignende robotter, man kan sætte navn og ansigt på. Allerede tidligt i sin karriere gjorde han op med forestillingen om, at kunstig intelligens udelukkende handler om at fodre computere med detaljerede regler og opskrifter, som de skal følge for at løse deres opgaver.

En robot skal nemlig programmeres med umådelige mængder viden for at udføre handlinger, som et barn på tre år kan klare meget bedre, f.eks. at bruge en gaffel eller at gå op ad en trappe. Rodney Brooks har derfor haft fokus på at udvikle robotter - med krop og bevægelse - som kan lære af mennesker ved at omgås os og aflæse vores signaler.

- Hvis vi virkelig er maskiner og hvis - det er et stort hvis - vi lærer de regler, der styrer vores hjerne, så er der i princippet ingen grund til, at vi ikke skulle være i stand til at gentage disse regler i, lad os sige, silikone og stål. Jeg tror, at vores frembringelse vil udvise ægte menneskelig intelligens, følelser og endda bevidsthed, skrev han for et par år siden i et essay, der handlede om den biologisk inspirerede robotforskning.

Den 16. november kommer Rodney Brooks til Odense, hvor han skal tale om, hvordan mennesker og robotter arbejder sammen. Han er inviteret af The Hans Christian Andersen Academy ved Syddansk Universitet, som hvert år inviterer en forsker i international særklasse til at holde en HCA-forelæsning.

To spor: Universitet og industri

Rodney Brooks, der i flere år stod i spidsen for Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory på Institute of Massachussetts (MIT), er i dag professor emeritus. Han trak sig tilbage fra sine akademiske opgaver sidste år for at koncentrere sig om sin nyeste virksomhed Heartland Robotics, der vil bygge intelligente og hurtigt opfattende robotter til fremstillingsindustrien.

Det er karakteristisk for den australskfødte forsker, at han gennem hele sin karriere har haft firmaer ved siden af universitetsforskningen, for han er meget optaget af at definere nye måder at bygge, tænke og bringe robotter ind i vores hverdag.

I firmaet iRobots har han blandt andet samarbejdet med det amerikanske militær om at udvikle robotten Packbot, der blev taget i brug efter terrorangrebet på World Trade Center for 10 år siden. Robotten hjalp dengang med at søge efter overlevende i murbrokkerne, og i dag bruger amerikanske soldater i Irak og Afghanistan Packbot-robotter til at finde og uskadeliggøre vejsidebomber.

I 2002 lancerede samme firma verdens første robotstøvsuger - The Roomba - som i dag sælges over hele verden.

Bagom HCA-forelæsningen

Hans Christian Andersen Academy er et forum for særlige akademiske begivenheder på Syddansk Universitet.

Det blev oprettet i 2001 og har siden hvert år udpeget en forsker i international særklasse til at holde en akademisk forelæsning af generel interesse. Der er fri adgang, og alle er velkomne til forelæsningerne, hvor der plejer at være rift om pladserne.

The Hans Christian Andersen Academy Annual Lecture 2011 finder sted onsdag den 16. november kl. 15 på Campus Odense.

Kontaktperson
Bente DalgaardBente Dalgaard

Journalist

Syddansk Universitet

LOADEMAIL[bda]DOMAIN[sdu.dk]

robocluster

Kort om Innovationsnetværket RoboCluster 

Innovationsnetværket RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Campusvej 55
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 6550 7400
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

Bevillingsgivere