• Danish
  • English

Seneste nyheder

Dansk sygehus tester
amerikansk transportrobot

31-10-2012
Teknologisk Institut og Sygehus Sønderjylland har indgået aftale om et nyt projekt, hvor den amerikanske transportrobot TUG testes for anvendelse på danske sygehuse

20121101_tugTeknologisk Institut, Robotteknologi og Sygehus Sønderjylland har indgået aftale om et nyt 9 måneders projektforløb, som skal afklare, om logistikrobotten TUG kan anvendes på danske sygehuse. TUG skal testes på Sygehus Sønderjylland, hvor Teknologisk Institut, Robotteknologi vil bistå med support til anvendelsen af den nye teknologi. Formålet med TUG er, at en stor del af sygeplejerskers, social- og sundhedsassistenters, laboranters samt portørers tid vil blive frigjort, og dermed skabe mulighed for bedre omsorg og pleje af patienter, samt større økonomisk råderum for sygehusene.

Mange afdelinger - én TUG

TUG sørger for automatisk transport og levering af materialer fra lager og depoter til det sted, hvor tingene skal anvendes, og tilbage igen. TUG er udviklet til helt på egen hånd at bevæge sig rundt på sygehusets gange, selv at tage elevatoren til andre afdelinger, selv køre til sin dockingstation, samt selv at vide, hvem der har adgang til det den transporterer. Robotten arbejder 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, og klarer både faste og personlige leveringer på tværs af etager og afdelinger. På TUG kan der monteres flere former for stativer, skuffer og vogne, hvormed TUG både kan transportere medicin, mad, affald, sengetøj, laboratoriske redskaber osv., eller hvad det enkelte sygehus specifikt har brug for. På Sygehus Sønderjylland er TUGs første opgave allerede fastlagt:

- TUGs første opgave bliver at transportere blodprøver mellem FAM og laboratoriet, senere er det tanken at give den nye ruter og andre ting at transportere" siger Søren Aggestrup, lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland

Et miljø med patientpleje i centrum

Med TUG "ansat" til at tage sig af den daglige transportering af diverse materialer, skal de ansatte bruge langt mindre tid på at hente og bringe ting fra lager og depoter. TUG giver dermed de ansatte mulighed for at bruge langt mere tid på det som egentlig tæller, nemlig patientpleje. Med et miljø med patientpleje i centrum, vil patienterne føle en betydelig større tryghed, da personalet kan bruge mere tid på den enkelte patient.

Samtidig vil medarbejdertilfredsheden stige, da personalet ikke behøver "spilde tiden" på logistikopgaver. Men med TUG medfølger ikke kun mere tid til patienterne; også højere produktivitet, økonomiske besparelser og forøget konkurrenceevne hører til fordelene for det enkelte sygehus.

- Sygehus Sønderjyllands logistikkoncept lægger op til, at de rette ting skal være på det rette sted på det rette tidspunkt, og det er dét vi håber, at robotten kan hjælpe os med", siger Søren Aggestrup.

TUG - allerede en velafprøvet løsning

TUG er udviklet af den amerikanske virksomhed Aethon og mere end 140 sygehuse i USA anvender allerede denne specialfremstillede løsning til intern logistik. Med Aethons mere end 400 solgte TUGer er robotten allerede en velafprøvet løsning, og forventningerne og perspektiverne for det nye projekt og samarbejde mellem Teknologisk Institut, Robotteknologi og Sygehus Sønderjylland er store. Jesper Korsgaard, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Robotteknologi udtaler:

- Vi har en klar forventning om, at projektet kommer til at forløbe så godt, at robotten også vil blive en fast del af dagligdagen på danske hospitaler.

Muligheden for hjælp fra robotter på landets hospitaler stopper ikke her. Teknologisk Institut, Robotteknologi har allerede planer om at teste andre robotter, såsom Aethons robot MedEx, som kan levere samt holde styr på lagerbeholdningen af medicin.

Kontaktperson
Jesper KorsgaardJesper Korsgaard

Konsulent

Teknologisk Institut, Robotteknologi

+45 7220 2115

LOADEMAIL[jeko]DOMAIN[dti.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere