• Danish
  • English

Seneste nyheder

Dansk-tysk videndeling om robotkirurgi og sundhedsinnovation

28-09-2012
Robotteknologisk kirurgi og diagnosticering skaber nye muligheder for både sundhedspersonale og patienter. Teknologierne giver ikke bare mindre komplikationer og gener for patienterne men øger også fx kirurgernes præcision under operationer. Det blev klart ved et afslutningsseminar i Interreg-projektet ROBIN, der også havde fokus på videndeling af den danske model for sundhedsinnovations til de tyske partnere

Interreg-projektet ROBIN (ROBotics - INnovations for Healthcare) holdt afslutningsseminar i Kiel den 31. august 2012. Projektet har nemlig som et af flere punkter sat fokus på videndeling og sparring omkring robotassisteret kirurgi på tværs af den dansk-tyske grænse.

Læs mere om ROBIN - KLIK HER

20120928_robinRobotteknologi til gavn for kirurger og patienter

Robotassisteret kirurgi til gynækologiske indgreb er et af områderne, hvor der kan gøres en forskel. På OUH Odense Universitetshospital har man siden foråret 2012 anvendt en Da Vinci-robot til netop denne type operationer, og fordelene er til se, hvis man spørger det sundhedsfaglige personale.

Ved afslutningsseminaret i Kiel lagde konsulent Pernille T. Jensen fra OUH Odense Universitetshospital bl.a. vægt på, at robottens værktøjer gav en langt større kirurgisk præcision - bl.a. grundet dens evne til at arbejde fuldstændig roligt i modsætning til en menneskelig kirurg. Herudover giver robotten - bl.a. grundet dens små værktøjer - et større bevægelsesrum i selve operationsområdet på patienten.

Men også for patienten har robotassistancen store fordele. De små værktøjer og muligheden for kun at skulle åbne patienten minimalt medfører et langt mindre tab af blod og dermed også en væsentlig afkortet indlæggelsesperiode. Hvilket i sidste ende har betydning for patientens rehabiliteringstid og ikke mindst livskvalitet.

Nye muligheder og landvindinger på området kan dog gøre brugen endnu mere effektiv. Thiusius Rajeeth Savarimuthu, der forsker i sundhedsteknologi på Syddansk Universitet, fulgte Pernille Jensens oplæg op med en indføring i et par områder, som kan gøre robotassisteret kirurgi med fx Da Vinci-robotten mere effektiv.

Han lagde her vægt på, at udviklingen af teknologier til at operere med "single-point-entry" samt muligheden for at benytte multimodale billedgengivelser vil gøre brugen af robotteknologi i kirurgi endnu mere effektiv.

Sundhedsteknologi på tværs af grænser

ROBIN-projektet handlede i høj grad også om at flytte viden om velfærds- og sundhedsteknologier over den dansk-tyske grænse. Som afslutning på denne proces gav Per Monberg fra danske Welfare Tech en introduktion til " the Danish way of Healthcare Innovation".

Per Monberg lagde i sin præsentation vægt på netop den triple helix-model, som Welfare Tech arbejder ud fra, og som ligeledes benyttes i store dele af det danske innovationsmiljø. Særligt interessant ved triple helix-modellen er, at den tager udgangspunkt i et tværfagligt innovationssamarbejde mellem virksomheder, forskning og samfund.

Til eksempel har Welfare Tech ikke færre end 128 medlemmer i dette spændingsfelt.

Læs mere om Welfare Tech på www.welfaretech.dk

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere