• Danish
  • English

Seneste nyheder

Genoptræn med en industrirobot

26-04-2012
Industrielle robotarme kan erstatte brugen af traditionelle træningsmaskiner og bl.a. give nye perspektiver til koordineringen af genoptræning i træningscentre. Studerende og forskere på Syddansk Universitet undersøger sammen potentialet

20120426_robottræningVelfærdsteknologiske landvindinger inden for genoptræning og rehabilitering behøves ikke udelukkende komme fra nyopfundne teknologier for at have et stort potentiale. Eksisterende teknologier fra eksempelvis andre brancher som industrien kan være et overflødighedshorn af muligheder for både at øge værdien af den enkelte patients øvelser samt optimering af udnyttelsen af træningsmaskiner generelt.

Potentialet i at kigge på eksisterende teknologier er bl.a. synligt på velfærdsteknologiuddannelsen på Syddansk Universitet. Her har en gruppe studerende arbejdet med mulighederne for at erstatte specialiseret biomekanisk måleudstyr med en traditionel industrirobotarm og sensor, der kan måle en række biomekaniske værdier. De studerende har i forbindelse med et eksamensprojekt udarbejdet og implementeret en software til at beregne diverse kraftinput fra et menneske med en robotarm.

De velfærdsteknologistuderendes projekt konkluderer, at simple kraftmålinger kan foretages af eksisterende teknologier og senere overføres til nye træningsmetoder. Et resultat som vækker glæde i det velfærdsteknologiske forskermiljø på Syddansk Universitet. Her arbejder man nemlig lige nu på at sætte øget blus på arbejdet med at anvende robotarme fra industrien til en lang række forskellige træningsøvelser.

Se HER en video af gruppens projektresultater

Mange træningsmaskiner i én giver gevinst

De studerendes resultater viser, at traditionel robotteknologi har potentiale til kraftigt at reducere antallet af træningsmaskiner i fremtiden - og forhåbentlig også gøre det billigere.

- I dag skal man som træningscenter eje et stort antal forskellige træningsmaskiner for at kunne dække behovet for mange forskellige øvelser. Benytter man derimod robotter, hvor den eneste forskel er programmeringen, så vil man kunne tilbyde både alle øvelser i samme maskine, og mange flere vil kunne arbejde med den samme øvelse samtidig. Det giver en langt større udnyttelsesgrad af den enkelte maskine, fortæller Anders Stengaard Sørensen, der lektor i datateknologi og underviser på velfærdsteknologiuddannelsen på Syddansk Universitet.

På trods af robotarmes forholdsvist høje omkostningsniveau er der sandsynligvis også god økonomi i brugen af robotarme til genoptræning.

- Vi er selvfølgelig nødt til mere nøjagtigt at regne på de økonomiske forskelle på individuelle træningsmaskiner og robotarme. Men det er klart min fornemmelse, at man vil få en væsentlig billigere træning ud af at bruge en robotarm, da man jo vil kunne erstatte rigtig mange forskellige maskiner, fortsætter Anders Stengaard Sørensen.

Kontaktperson
Anders Stengaard SørensenAnders Stengaard Sørensen

Lektor i datateknologi

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet

LOADEMAIL[anss]DOMAIN[mmmi.sdu.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere