• Danish
  • English

Seneste nyheder

Grøn robot skal feje sne

17-01-2012
Slå græs på golfbanen, fjern ukrudt i marken og fej sne på fortovet – med én og samme robotløsning. Et konsortium med virksomheden Lynex og Syddansk Universitet i spidsen har netop søgt om støtte til udvikling af en miljøvenlig, modulær og hyperfleksibel robotløsning til den grønne sektor

Markedet for maskiner til landbrug og gartneri er stort - og maskinerne er endnu større og kræver i mange tilfælde en fører til at køre dem. Men fremtiden kan se anderledes ud! En konsortiegruppe med Klyngeinitiativet RoboCluster som rådgiver har netop indsendt en ansøgning til Fornyelsesfonden med ønsket om at udvikle en miljøvenlig, modulær og hyperfleksibel robotløsning, som vil fjerne de tunge maskiner fra marken og lade de små robotter tage over.

Løsningen er tænkt så simpelt som to små bæltemoduler med et redskabsophæng imellem. Hvert bæltemodul drives af elmotorer for at opnå så grøn og miljøvenlig en løsning som mulig. Herudover forsynes modulerne med en række nye teknologier, som vil gøre det samlede system i stand til autonomt at navigere i forskellige situationer og miljøer.

Robottens aftryk på miljøet mindskes yderligere af dens lave vægt, hvilket i særdeleshed har en positiv effekt på belastningen af jorden - et parameter som gør, at der skal benyttes færre ressourcer på at genoprette skader og dyrkningskvalitet på landbrugsjorden.

Redskabsophæng sikrer fleksibilitet i arbejdet

At bæltemodulerne kun er sat sammen med et redskabsophæng i midten gør robot yderst fleksibel. Én af de helt store gevinster er, at robotten ikke pga. at størrelsen låses til bestemte opgaver i bestemte situationer. Derimod er det redskabet i midten, som afgør, hvor og til hvilke opgaver, at robotten skal benyttes. Fx kan den samme robot påspændes en græsklipper til vedligeholdelse af grønne arealer på en golfbane den ene dag og en ukrudtssprøjte den næste.

Robottens lille størrelse gør den ydermere velegnet til alle typer opgaver på såvel store som små arealer. Antallet af bæltemoduler til samme opgave kan nemlig op- og nedskaleres efter redskabets størrelse og vægt samtidig med at flere mindre enheder kan dække større arealer ved at arbejde sammen som en sværm af autonome køretøjer.

Projektet stiler i løbet af projektperioden mod at udvikle en markedsklar robotløsning, som ved projektets afslutning kan afsættes fra én eller flere danske virksomheder.

Bagom projektet

Projektet der har fået titlen "Autonom Universel Redskabsbærer" er søgt hos Fornyelsesfonden og har et samlet budget på 6.736.144,-.

Partnere i projektet
Lynex ApS
Interaktivt MedieCenter
Faaborg-Midtfyn Kommune
NH Technology ApS
Syddansk Universitet
BsBiosystems
Roskilde Golfklub
HobIT.dk

Kontaktperson
Bent S. BennedsenBent S. Bennedsen

Projektleder

Klyngeinitiativet RoboCluster

T. +45 2440 9874

LOADEMAIL[bentb]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere