• Danish
  • English

Seneste nyheder

Intelligent transportkasse skal forbedre blodprøvens vej til hospitalet

25-10-2012
Et nyt projekt omkring udviklingen af en intelligent forsendelseskasse, som kan forbedre kvaliteten af blodprøver og diagnoser, har netop modtaget 4 mio. kr. fra Fornyelsesfonden. Innovationsnetværket RoboCluster deltager i projektet, som skal forbedre blodprøvens vej fra de praktiserende læger til analyselaboratoriet på sygehuset

E20121025_dift hurtigere og mere nøjagtigt svar på patientens blodprøve. Det er målet med den intelligente forsendelseskasse, som skal forbedre blodprøvens vej fra de praktiserende læger til analyselaboratoriet på sygehuset. Virksomheden Intelligent Systems er primus motor på projektet, og sammen med Aalborg Sygehus og flere andre partnere - herunder Innovationsnetværket RoboCluster - er det planen at udvikle en sporbar transportkasse og en robot til at pakke den ud:

- Ukontrollerede forhold under transporten reducerer sikkerheden i analysernes resultater og kan forlænge svartiden. Den intelligente forsendelseskasse vil afhjælpe disse problemstillinger, da den selv overvåger og registrerer temperaturen under transporten og giver fuld sporbarhed omkring prøverne. Og automatiseringen på laboratoriet vil gøre modtagelse, udpakning og sortering af prøverne fuldautomatisk og skabe et effektiv og sikkert flow, siger adm. direktør i Intelligent Systems Niki Nicolas Grigoriou.

Potentialet i projektet er så stort, at Fornyelsesfonden har valgt at støtte det med 4 mio. kr. fra en pulje under det nationale Partnerskab for Sundheds- og Sygehusinnovation.

Forsendelse skal optimeres

Hvert år udtages der ca. 21 mio. blodprøver, som sendes til hospitalslaboratorier i Danmark. Prøverne sendes på forskellige måder alt efter praktiske hensyn, traditioner og økonomi. For at opnå et retvisende analyseresultat er det optimalt, at en blodprøve undersøges inden for maksimalt 5-6 timer, samt har en bestemt konstant temperatur under transporten til laboratorierne.

Langtfra alle laboratorier kan overholde kravene til tid og temperaturforhold under forsendelse. Det betyder længere svartider, samt risiko for fejldiagnosticering og en uhensigtsmæssig udnyttelse af fagpersonalets ressourcer, idet der skal tages nye prøver.

Fokus med nationale muligheder

Projektet er et nationalt foretagende med udgangspunkt og rod i Region Nordjylland - herunder særligt Aalborg Sygehus. Støtten fra Fornyelsesfonden ligger i tråd med Region Nordjyllands - og flere andre regioners - strategi om øget offentlig-privat innovationssamarbejde på sundhedsområdet - særligt omkring byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.

- Vi har et klart mål. Med byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital vil der ikke alene blive skabt mange nye håndværkerjob i Nordjylland. Også klinikere, forskere, ingeniører og idérige iværksættere skal på banen, så det store byggeprojekt kan blive en løftestang for udvikling og innovation både på de offentlige sygehuse og i det private erhvervsliv i Nordjylland, siger Ulla Astman, der er formand for det nordjyske Vækstforum.

Fakta om Den Intelligente Forsendelseskasse

- En sporbar kasse, der selv registrerer blodprøver og sikrer, at der altid er styr på, hvilke prøver, der er bestilt, sendt og modtaget.

- Har en "temperaturlogger", der registrerer, om blodprøven har været udsat for for høje eller lave temperaturer, og forbedrer dermed nøjagtigheden på prøvesvaret.

- Partnere i projektet er virksomhederne Intelligent Systems, Farusa Emballage, LT Automation og Balluff samt Aalborg Sygehus, Innovationsnetværket RoboCluster og Odense Universitetshospital.

- Projektet løber fra 1. januar 2013 til 31. december 2014 og har et budget på 7.156.010 kr., hvoraf de 4.065.909 kr. er tilskud fra Fornyelsesfonden.

Kontaktperson
Niki Nicolas GrigoriouNiki Nicolas Grigoriou

Adm. direktør

Intelligent Systems

+45 2045 6039

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere