• Danish
  • English

Seneste nyheder

Japansk robotseng nu testet af danske brugere

16-01-2012
En ny prototype af den kombinerede seng og kørestol RoboticBed®, der er udviklet af japanske Panasonic, blev i december testet af danske brugere. Resultaterne vidner om gode muligheder for RoboticBed®, men også om brug for yderligere justeringer inden produktet er klar til til at blive sendt på markedet.

20120116_roboticbedEt dansk konsortium bestående af kommuner, regioner, sygehuse og videninstitutioner stod i december bag en brugertest af den japanske virksomhed Panasonics RoboticBed® i CareLab. Sengen, der endnu alene er en prototype, er et nyudviklet produkt, hvor svage eller handicappede borgere ved egen hjælp og uden at stige ud af sengen kan lave den om til en kørestol blot ved at trykke på en enkelt knap.

Rapport viser godt potentiale

Konsortiegruppen har på baggrund af testen netop lagt sidste hånd på en rapport om RoboticBed® - bl.a. indeholdende en afdækning af sengens muligheder og begrænsninger i forhold til borgere og personale i den danske sundhedssektor. I rapporten gøres det overordnet klart, at brugen af Roboticbed® vil gavne såvel borgere som plejepersonale i de daglige rutiner - de første bl.a. på grund af sengens muligheder for større selvhjulpenhed i hverdagen, og de sidste eksempelvis pga. færre tunge løft og dermed et forbedret arbejdsmiljø.

Herudover vil RoboticBed® potentielt kunne skabe et større flow i hverdagen for både borgere og personale, da behovet for at flytte borgeren mellem seng og eksempelvis kørestol i væsentlig grad vil kunne mindskes.

Forbedringer kan give større målgruppe

RoboticBed® har en række potentielle målgrupper. Flere nuværende egenskaber indskrænker dog brugen af sengen til ganske få brugere. Blandt andet skal brugerne selv kunne komme fra sengens siddende position til eksempelvis en kørestol for at få optimal gavn af sengens funktionaliteter. Det interessante er blot, at hvis de kan det, så har de sandsynligvis ikke brug for RoboticBeds® hjælp til at komme ud af sengen også.

Et andet problem er, at sengen ikke i liggende tilstand kan løftes op i en arbejdshøjde, som kræves for dansk plejepersonale. Herudover kan brugeren ikke træde ud af sengens siddende position, da fodstøtten ikke kan skubbes til side som i en normal rullestol. Et yderligere punkt er, at sengen ikke er tilpasset danske standarder i forhold til brugernes vægt, hvor den skal kunne klare brugere op til 200 kg.

- Ser man bort fra sengens få mangler, kan den sagtens fungere. Det kan jo virke som banale findings, at en fodskammel er i vejen eller hæve-sænke funktion mangler. Men det er jo derfor, vi skal have brugerne på banen, så man kan se deres normale bevægelser, og at de faktisk ikke kan bevæge sig ud som tiltænkt. Japanerne har været meget lydhøre overfor vores observationer, forklarer Lea Dalgaard, der er forsknings- og innovationsspecialist hos Alexandra Instituttet, som deltog i konsortiegruppen omkring testen af RoboticBed®.

I starten af marts deltager nogle af konsortiets medlemmer i tilsvarende tests i Japan. Her diskuteres der også afprøvningsmetoder og et af målene er at sammenligne opfattelsen af begrebet "brugerdreven innovation".

Samarbejdet mellem Panasonic og den danske konsortiegruppe giver den japanske virksomhed et unikt indblik i den danske velfærdsmodel- og sektor og behovet for ydelser til borgerne. En indsigt, som giver virksomheden større muligheder for at ramme det danske og europæiske marked for velfærdsydelser. Ligeledes benyttes Udvikling Fyns Globaliseringstjek til at vejlede potentielle danske partnervirksomheder for at gøre dem klar til at møde Panasonics udviklingsfolk - dette sker gennem Klyngeinitiativet RoboCluster.

Konsortiegruppen

Odense Kommune
Aarhus Kommune
Aarhus Universitetshospital
Odense Universitetshospital
Region Syddanmark
Region Midtjylland
Klyngeinitiativet RoboCluster
Alexandra Instituttet A/S

Testen af RoboticBed blev foretaget i Teknologisk Instituts CareLab i Odense.

Kontaktperson
Joost NijhoffJoost Nijhoff

Udviklingskonsulent

Udvikling Fyn

T. +45 4046 9001

LOADEMAIL[joni]DOMAIN[udviklingfyn.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere