• Danish
  • English

Seneste nyheder

John Deere tror stadig
på de store maskiner

28-03-2012
Besøg hos John Deere viste, at virksomheden endnu ikke er klar til små autonome robotter

20120328_johndeere1Store landbrugsmaskiner vil i rigtig mange år endnu have større udbredelse end små autonome robotter. I hvert fald hvis man skal tro landbrugsmaskineproducenten John Deere, der ved et dansk delegationsbesøg i virksomhedens tyske udviklingsafdeling tilkendegav, at så længe markedet efterspørger store maskiner, så vil John Deere producere dem.

Med til konklusionen hører at fortælle, at John Deere som virksomhed ikke er uinteresseret i robotteknologi og de mange formål, som den kan anvendes til inden for bl.a. jordbrug. Virksomheden udvikler i stor stil intelligente beslutningsunderstøttende systemer baseret på bl.a. GPS-teknologi og har stort fokus på anvendelse af diverse sensorteknologier til deres mange maskiner.

Årsagen til det nuværende fravalg af fokus på små autonome robotter skal i ifølge John Deere findes i to udfordringer. For det første mener John Deere at se et dilemma i den demografiske sammensætning af i høj grad europæiske landmænd, der ifølge virksomheden i stor stil består af ældre landmænd med en vis uvilje overfor ny teknologi og unge landmænd med få erfaringer på området.

Som det andet punkt i fravalget står de små robotters manglende evne og størrelse til at skabe kraft og vægt nok til at få bearbejdningsredskaberne dybt nok i jorden. De store maskiners høje vægt er derfor ifølge John Deere ETIC endnu den bedste løsning - på trods af stort energiforbrug af fossile brændstoffer.

Lektor Rasmus Nyholm Jørgensen fra Institut for Kemi-, Bio-, og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet deltog i besøget hos John Deere ETIC. Han sidder tilbage med en klar fornemmelse af, at udviklingen af og skiftet til små autonome robotter til landbruget ikke vil komme fra store virksomheder som John Deere.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor John Deere ikke har travlt med at afskaffe den tunge traktor i marken, da der jo er en enorm viden, der er akkumuleret i produktet samt produktionsapparatet omkring den. Så vi skal nok ikke forvente et paradigmeskift fra denne kant, vurderer Rasmus Nyholm Jørgensen.

Jens Christian Andersen, der er lektor ved DTU Elektro på Danmarks Tekniske Universitet, støtter op om dette synspunkt.

- Det lader efter besøget til, at de hos John Deere mener at udviklingen skal trækkes af de meget store (og dyre) traktorer og maskiner. De snakker om modularitet, men bygger alligevel store specialmaskiner - så måske man skulle overveje om modularitet er det vigtigste, konkluderer Jens Christian Andersen.

Ny viden fra Hohenheim Universitet

20120328_johndeere2Delegationen besøgte på turen til Tyskland også Hohenheim Universitets Institut for Agroteknik. Besøget skete med henblik på at give deltagerne ny viden om igangværende forsknings- og udviklingsprojekter på det jordbrugstekniske område.

Hohenheim Universitet består af tre fakulteter, hvor Fakultet for Landbrugsvidenskab - og hermed også Institut for Agrarteknik - udgør 40 pct. af det samlede antal forskere og studerende. Professor Hans Werner Griepentrog stod for besøget og gav de besøgende et godt indblik i, hvordan universitetet i høj grad satser på projekter og uddannelse i emner som bl.a. precision farming.

Instituttet arbejder bl.a. på projektet 3D-mosiac, som ved hjælp af en robottraktor udviklet på Danmarks Tekniske Universitet skal udvikle et styringssystem, som kan få traktoren til at køre autonomt i forskellige typer plantager.

Herudover arbejdes der på instituttet med at teste mulighederne for brug af solcelleteknologier på robotter til landbruget. Fx. testes der hvilke typer, som giver mest energi og dermed bedst drivkraft i afgrødeperioder. Som styresystem for robotterne arbejder instituttet med de danskudviklede systemer mobotware og frobomind, som henholdsvist er udviklet på Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet.

Tur gav nye kontakter

Besøgene hos John Deere og Hohenheim Universitet foregik i en gruppe bestående af repræsentanter fra både virksomheder, universiteter og erhvervsfremme organisationer. Udover ny viden om John Deeres udviklingsplaner og projekter på Hohenheim Universitet, gav besøgene også deltagerne nye kontakter og øget netværk.

- For at få succes i erhvervslivet er det meget vigtigt med de rigtige samarbejdspartnere. Ture som denne til Tyskland er en rigtig god mulighed for at møde og netværke med fremtidige samarbejdspartnere. Med mig hjem fra turen tager jeg derfor først og fremmest nogle nye kontakter og muligheder for at skabe nye synenergier i min virksomhed - både i form af personer, kompetencer og virksomheder, fortæller Jens Hansen, der er ejer af virksomheden Lynex, som udvikler fjernstyrede terrængående maskiner.

Jens Hansen understreger samtidig, at mødet med turens deltagende forskere også giver ham et rigtigt godt indblik i, hvad de arbejder med samt endnu vigtigere, hvad de arbejder hen imod.

Besøgene hos John Deere og Hohenheim Universitet var arrangeret af Agrobotic Network, der er del af Klyngeinitiativet RoboCluster.

Kontaktperson
Bent S. BennedsenBent S. Bennedsen

Projektleder

Klyngeinitiativet RoboCluster

T. +45 2440 9874

LOADEMAIL[bentb]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere