• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robotkonkurrence:
Markrobotter rykker for
bæredygtig fødevareproduktion

22-08-2012
20 studerende har brugt en måned af deres sommerferie på at bygge robotter til bæredygtigt landbrug. Den 31. august konkurrerer robotterne ved finalen, der bliver afholdt på en porremark uden for Syddansk Universitet.

20120822_sommerkursusFN mener, at jordens befolkning runder 9,1 milliarder mennesker i 2050. En udvikling, der medfører store samfundsmæssige udfordringer, bl.a. inden for fødevareressourcer. Denne problemstilling arbejder studerende og forskere på Syddansk Universitet med at løse:

- Vi ser i dag en stigende befolkningstilvækst, og masser af lande har behov for flere og bedre fødevarer. Derfor bliver vi nødt til at udvikle nogle bæredygtige løsninger. Faktisk overforbruger vi allerede nu, så det haster, siger kursusleder Kjeld Jensen, der brænder for at udvikle robotter, der kan gøre landbruget bæredygtigt.

- Vi vil gerne gøre de studerende opmærksomme på, at bæredygtig produktion af fødevarer er et stort samfundsmæssigt problem, hvis løsning kræver nogle dygtige ingeniører. Rent praktisk gør vi det gennem et sommerkursus i august måned, hvor de studerende lærer de at bygge robotkøretøjer til fx landbruget.

Stor økonomisk gevinst for pengepung og landbrug

Markrobotter kan gøre en væsentlig forskel for landbruget. I dag kører man på markerne med kæmpe store maskiner, fordi man dermed sparer landmandens eller hans medarbejderes tid - og lønkroner er en markant udgift. Det betyder, at jorden bliver sammenpresset af køretøjer, der kan veje helt op mod 60 tons, hvorved afgrøderne får svært ved at gro igen.

- Forskning viser, at mere end 70% af de ressourcer, man bruger på at bearbejde jorden, skyldes skader fra maskinerne. Derfor vil de mindre og lettere markrobotter kunne spare landmanden for både tid og penge, forklarer Kjeld Jensen og fortsætter:

- De studerendes små selvkørende robotter er fuldt ud funktionsdygtige landbrugsrobotter, som blot kan skaleres op. På de fleste af robotterne, vil man kunne flytte softwaren over i et stort køretøj.

De ca. 20 deltagere (primært ingeniørstuderende) har i hele august måned knoklet for at udvikle de automatiserede markrobotter, som skal stå deres prøve til finalekonkurrencen fredag den 31. august.

Om finalen d. 31. august 2012

Sted: Porremarken foran Det Tekniske Fakultet på SDU, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M
Tid: Den 31. august 2012 kl. 12.30

Konkurrenceparametre:
Robotterne bliver målt inden for to kategorier:

1) Kørsel i porremarken: Kan robotten klare opgaven i porremarken? Og hvor hurtigt?
2) Design og robotteknisk udførsel

Læs mere om sommerkurset - KLIK HER

Kontaktperson
Kjeld JensenKjeld Jensen

PhD-studerende

Institut for Kemi-, Bio-, og Miljøteknologi

T. +45 2778 1926

LOADEMAIL[kjen]DOMAIN[kbm.sdu.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere