• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robotkonkurrencer
giver robotingeniører

23-04-2012
Konkurrencer med robotteknologi i centrum kan få skole- og gymnasieelever til at vælge en fremtid som fx robotingeniør – bl.a. De Robolympiske Lege på Aalborg Universitet er et godt eksempel

20120423_robolympiskelegeFor fjerde år i træk dystede skole- og gymnasieelever den 20. april i robotkørsel og -bygning på Aalborg Universitet. De Robolympiske Lege, som konkurrencen så klingende hedder efter sommerens kommende OL, gav tæt ved 130 børn og unge muligheden for at udforske robotteknologiens muligheder og samtidig høre mere om bl.a. de robotteknologiske uddannelsesmuligheder på Aalborg Universitet.

- Vi har i år har vi haft 6 gymnasiehold og 10 skolehold med i konkurrencen ud af de mange tilmeldte hold, og de har alle gennem de sidste uger og måneder arbejdet på at bygge netop den robot, som de mente kunne klare sig overfor konkurrenterne i konkurrencens forskellige discipliner, fortæller Kasper Vinther, der ph.d-studerende på Aalborg Universitet og ansvarlig for konkurrencen.

Skoleeleverne dystede med LEGO Mindstorms mens gymnasieeleverne havde bygget deres robotter med byggesættet Parallax/Arduino - alle udlånt af Aalborg Universitet.

Konkurrence giver håndgribelige læreredskaber

De Robolympiske Lege er dog ikke kun for sjov - hverken på skolerne, gymnasierne eller Aalborg Universitet. Konkurrencen og herunder hele bygge- og programmeringsprocessen giver en række meget håndgribelige læreredskaber til opbygning af elevernes forståelse for robotter og teknologi.

- Arbejdet med robotterne giver eleverne en masse forståelse for ikke mindst et programs konsekvens. De lærer, at én fejl er nok til at ingenting fungerer og at der ikke er noget, som hedder halvvejs eller cirka i et program. Det er enten rigtigt eller at robotten kører den gale vej, fortæller lærer Lars Bro fra Nibe Skole, der havde to hold fra skolens valghold på området med i konkurrencen.

20120423_robolympiskelege1Påvirker uddannelsesvalget

Lars Bro er også sikker på, at konkurrencen og arbejdet med robotterne er med til at påvirke elevernes fremtidige uddannelsesvalg samt deres lyst til at arbejde med teknologi i deres fremtidige professionelle arbejdsliv.

- Vi har nogle på holdet, som er blevet knalddygtige til at programmere, og jeg er sikker på, at 3-4 af dem går herude (red. Aalborg Universitet) om nogle år, siger Lars Bro, mens han påpeger, at det faktisk var fire studerende fra netop Aalborg Universitet, som for nogle år siden fik introduceret LEGO Mindstorms-konceptet på Nibe Skole.

De Robolympiske Lege er fra Aalborg Universitets vedkommende en udvalgt indsats for at få de skole- og gymnasieelever interesseret i teknologi og universitetets uddannelser på området. Netop derfor tilbyder universitetet yderligere et forløb, hvor studerende besøger gymnasier med et opgavesæt, hvor de skal lære at bakke med en LEGO Mindstormsrobot ved hjælp af elevernes egne beregnede differentialligninger.

Kort om De Robolympiske Lege

Konkurrencen bød i år på ikke mindre end tre forskellige discipliner, som alle skulle gennemføres bedst og hurtigst muligt - sumobrydning, hurtigløb og orienteringsløb. De sidste to discipliner er kommet til siden sidste år for at øge konkurrencens sværhedsgrad.

Konkurrencen forventes også at finde sted næste år. Du kan holde dig opdateret på www.robotkonkurrencen.aau.dk

Kontaktperson
Kasper VintherKasper Vinther

Ph.d.-stipendiat

Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

T. +45 9940 8702

LOADEMAIL[kv]DOMAIN[es.aau.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere