• Danish
  • English

Seneste nyheder

Der er både muligheder og udfordringer ved robotklipning

31-10-2013
Pleje af grønne områder kræver mange arbejdstimer i danske kommuner og golfklubber. Samtidig fylder brugen af robotteknologi på nuværende tidspunkt kun en lille plads på området i form af robotklipning - bl.a. på grund af teknologiske udfordringer

20131031_gr _nt _seminarDanske kommuner og golfklubber lægger hvert år mange arbejdstimer i vedligehold og klipning af grønne arealer. Robotteknologi vil i mange tilfælde kunne reducere antallet af arbejdstimer. Det til trods er udbredelsen af robotklipper i de nævnte sektorer ganske lille. Spørger man slutbrugerne selv, er en af forklaringerne, at der ikke er sket den store teknologiske udvikling inden for robotklipning i flere år. Det er bl.a. i modsætning til landbruget, hvor robotteknologisk udvikling i disse år tager fart.

- På mange punkter kan plejningen af de grønne områder sammenlignes med landbruget, hvor der til gengæld er blevet gennemført mange robotteknologiske projekter. Nogle af disse kan man tage udgangspunkt i for at udvikle robotteknologien inden for pleje af grønne områder, fortalte Kjeld Jensen, der er PhD-studerende på Syddansk Universitet i et indlæg ved konferencen "Pleje af grønne arealer", som blev afholdt af Innovationsnetværket RoboCluster og Skov og Landskab ved Københavns Universitet d. 7. oktober.

Udfordringer ved teknologien

Generelt fremhævede seminaret fordele ved den robotklipningsteknologi, der findes på området, men også ulemper, hvilket giver en række udfordringer til yderligere anvendelse af robotteknologi til pleje af grønne områder.

Lars Vallentin, overgartner på Gladsaxe Kirkegård, fortalte om erfaringerne med deres Parcmow robotklipper. Overordnet er de glade for robotklipperen, bl.a. fordi den udfører sit job mindst lige så godt, som gartnerne kunne gøre det selv. Men de har på kirkegården også brugt meget tid på at løse driftsstop undervejs, hvilket har udlignet pengebesparelsen. En af udfordringerne er, at der jævnligt sætter sig grene fast i robotten, hvilket betyder, at der altid skal være en medarbejder i nærheden.

Dette var også noget, Anders Faber Nielsen fra Herning Kommune satte fokus på i den afsluttende paneldebat. Kommunen har elleve robotter og vil i 2020 gerne have 15 pct. af deres græs slået af robotklippere. Men robotterne kræver, at man sætter mandskab eller frivillige i nærområdet til at køre rundt i kommunen og løbende efterse dem.

Udviklingsmuligheder

En yderligere konklusion på arrangementet blev, at mange af de fremmødte fandt det problematisk, at de nuværende robotter ikke er mere autonome. Derfor var det et udtrykt ønske, at der fremtidens robotklippere kan klare sig alene i længere tid. Dette indebærer også, at robotterne skal være bedre til at registrere forhindringer som f.eks. grene, træer og kanter.

Endvidere blev ønsket om større brug af GPS-teknologi fremhævet. Set fra en forsknings- og udviklingsmæssig side er dette dog ikke så enkelt, som det lyder, var kommentaren fra Kjeld Jensen. GPS-systemer med den ønskede præcision er nemlig utrolig dyre. Samtidig er GPS-positionering på grund af fx træer og buske ikke altid tilstede, og det vil kræve meget forskning og udvikling at minimere problemet ved eksempelvis at kombinere GPS´en med andre sensorer, som kan bidrage til en absolut positionering robotklipperen, fremhævede Kjeld Jensen. En måde at komme uden om netop disse udfordringer kunne eksempelvis være i fremtiden i højere grad at designe arealerne til robotterne - i stedet for omvendt.

Kontaktperson
Jutta PripJutta Prip

Projektleder

Innovationsnetværket RoboCluster

T. +45 2440 9874

LOADEMAIL[Jutta.prip]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere