• Danish
  • English

Seneste nyheder

Kan robotter plukke
håret af en skaldet?

29-10-2013
I Californien kan de – og tjene penge på det. Innovationsnetværket RoboCluster har besøgt virksomheden Restoration Robotics i Silicon Valley, hvor de netop nu arbejder benhårdt på at sende et robotsystem til hårtransplantationer ud på verdensmarkedet

20131031_rr1Kombiner en traditionel industrirobot, et stykke avanceret og intelligent billedbehandlingssoftware samt et stereokamera og en nål. Så har du robotsystemet ARTAS, der med rod i den californiske virksomhed Restoration Robotics skal bringe håret tilbage på hovederne af alverdens skallede mænd - i første omgang.

Innovationsnetværket RoboCluster besøgte Restoration Robotics forud for robotkonferencen RoboBusiness Leadership Summit i Californien for bl.a. at blive klogere på, hvordan man med udgangspunkt i en god idé og en bemærkelsesværdig business case kan skabe et nyt robotteknologisk produkt til verdensmarkedet.

Høster hår på 1 millimeter

ARTAS-systemet er i dag udviklet så langt, at det høster op til tusindvis af hårsække i én behandling. Håret barberes ned til 1 millimeter og høstes inklusiv hårsækken i en dybde af 4-5 millimeter. Systemet beregner ved hjælp af avanceret billedbehandlingssoftware hårsækkens placering og høster med baggrund i denne viden hårsækken fra den mest optimale vinkel. Robotsystemet er real-tids- og billedstyret, hvilket betyder at alle hårsække høstes på den mest skånsomme og optimale med - på trods af eventuelle rystelser.

20131031_rr2Systemet er i dag begrænset til at kunne høste hårsækkene samt afmærke den nye placering i hovedbunden. Selve implementeringsdelen foregår i dag manuelt, men der arbejdes intensivt på også at få denne feature integreret i robotten. ARTAS høster hårsække i kundernes nakkeregion, da hårene her er mere modstandsdygtige end hårsækkene øverst på hovedet.

Du kan læse mere om ARTAS og teknologien bag på www.restorationrobotics.com

Bemærkelsesværdig business case

Restoration Robotics er verdens første robotsystem til hårtransplantation. Alternativet er væsentligt mere indgribende, da eneste mulighed er få transplanteret hele hudstykker med hår. Dette er ikke både mere smertefuldt men koster også anseeligt flere penge.20131031_rr3

Business casen er således skruet sammen, at købere af systemet indledningsvist betaler i omegnen af 200.000 dollars for at erhverve selve robotsystemet. Efterfølgende betales der 1 dollar pr. hårsæk, som plukkes. Dette foregår på en abonnementsordning, hvor ejere af systemet betaler Restoration Robotics forud for et ønskets antal plukkede hårsække. Når antallet er forbrugt kan systemet ikke køre før der er "tanket" op igen - lidt i stil med ordningerne, vi kender fra de danske taletidskort til mobiltelefoner.

På verdensplan har Restoration Robotics allerede solgt 40 systemer, og det er forventningen, at salget i 2014 vil nå tæt ved 60 solgte enheder. Systemet er CE-godkendt i EU, og sælges allerede i Italien - Spanien er næste europæiske land, som indtages af Restoration Robotics.

Nøglen til succes: patenter og stærk medarbejdersammensætning

Innovationsnetværket RoboCluster har spurgt Restoration Robotics til deres syn på, hvorfor de allerede er og vil blive en succes.

- Den primære grund til, at Restoration Robotics bliver en succes er, at der ikke på markedet findes et alternativ, der i samme grad kan tilbyde en skånsom metode til hårtransplantation - og med samme efterfølgende naturlige look. For det andet har vi en stærk portefølje af 70 registrerede patenter og yderligere 70 anmeldte patenter. Og for tredje har vi en geografisk placering blandt mange robotvirksomheder i Silicon Valley, som åbner for tiltrækning af teknisk fagligt dygtige medarbejdere, fortæller Jim Talbot, Sr. Director RA/QA and Operations i Restoration Robotics.

Spørgsmålet er så, hvad danske virksomheder - ikke mindst nye virksomheder med en god idé - kan lære af Restoration Robotics.

- For en god og vellykket opstartsvirksomhed er det vigtig at tage udgangspunkt i et markedsbehov. Samtidig er det som robotteknologisk opstartsvirksomhed vigtigt at skabe sig en stærk patentportefølje samt at ansætte ikke bare de dygtigste robotingeniører men også at inkludere fagligheder og ingeniører fra andre brancher. Med rene robotkompetencer bliver man ikke nødvendigvis en succesfuld virksomhed. Og er man som virksomhed udvikler af sundhedsteknologiske robotter er det endog meget vigtigt også at have medarbejdere med erfaring inden for det sundhedsteknologiske område samt adgang til kompetencer med viden om love og regler på området, forklarer Jim Talbot

Kontaktperson
Morten ThrysøeMorten Thrysøe

Projektleder og kommunikationsansvarlig

Innovationsnetværket RoboCluster

T. +45 2498 4171

LOADEMAIL[morten.thrysoe]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere